Kongatják a vészharangot: komoly hiány lehet ebből a húsból a magyar henteseknél

Kongatják a vészharangot: komoly hiány lehet ebből a húsból a magyar henteseknél

Drasztikusan lecsökkenhet idén mind a hízott, mind pedig a húsliba felvásárlása Magyarországon, a víziszárnyas pályán ugyanis annyira nyomottak jelenleg az árak, hogy sok hazai cég már nem akar ezzel a szárnyassal foglalkozni - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, igazgatója és a Pulykaszövetség titkára. Hozzátette, ez egyértelműen a madárinfluenzának tudható be, hiszen a 2016-2017-es megjelenés piaci hatásait még most is érzik a termelők, ugyanakkor a vírus idei felbukkanása következtében elrendelt zártan tartás nagyon rossz hatással volt a libákra, így nem csak hús, de tojás is jóval kevesebb lesz 2020-ban ebből a szárnyasból. A szakember hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a többi baromfi esetében az ágazati szereplők hol kisebb, hol nagyobb termelésnövekedésre számítanak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2019-ben több mint 171 millió brojlercsirkét vásároltak fel Magyarországon, ami összesen 436 ezer tonnát jelent, 2020-ra azonban 10 százalékos termelésnövekedésre számít a szektor - mondta az agrárszektor.hu-nak Csorbai Attila. Ez számszerűsítve annyit jelent, hogy idén 190 millió darabra, illetve 478 ezer tonnára nőhetnek ezek a számok. A szakember szerint ennek egyik oka az afrikai sertéspestis (ASP), amely hatására világszinten kevesebb lett a sertéshús, és az ágazati szereplők arra készülnek, hogy ez az óriási hiány valamilyen módon megjelenik majd a csirkehúsok kereskedelmében. Hozzátette, a magyar baromfisok arra számítanak, hogy az ASP miatti sertéshús drágulás inkább a csirke iránti keresletet növeli majd meg, nem az árakat. A másik, ami hatással lehet a piacra, az az európai szinten is egyre nagyobb áruházi nyomás, aminek hatására bizonyos nyugat-európai országokban jelentősen csökkenhet a baromfifélék telepítési sűrűsége, azaz az előállított baromfi mennyisége. 

Pulyka esetében 2019-ben 6,7 millió darab élő állatot vásároltak fel hazánkban, ami közel 96 ezer tonnának felelt meg, 2020-ban pedig itt is növekedésre számít az ágazat - közölte a terméktanács igazgatója. A minimális emelkedésnek ugyanaz lehet az oka, mint a csirke iránti kereslet növekedésének, hiszen a pulykahúsra is van kereslet. Az elképzelhető, hogy a madárinfluenza hatása miatt az első negyedévben nem lesz látványos a termelésnövekedés, de hosszútávon biztosan érezhető majd. 

Az előrejelzések szerint a libánál mind a hús, mind pedig a hízottnál számottevő csökkenésre lehet számítani idén, libából összesen 6 millió darabot vásároltak fel 2019-ben, ez összesen 37 ezer tonnának felelt meg, 2020-ra azonban 4,8 millióra, 29 ezer tonnára csökkenhet ez a szám - közölte Csorbai Attila. Hozzátette, a csökkenés mértéke közel 25 százalékos a májlibánál és 20 százalék körüli a húsliba esetében. A szakember arra a kérdésre, hogy mi állhat az előirányzott drasztikus csökkenés hátterében elárulta, hogy a 2016-2017-es madárinfluenza miatt voltak, és jelenleg is vannak piaci zavarok. Mikor néhány éve betört a vírus Magyarországra, jelentősen csökkent a vágások száma, ez pedig felemelte az árakat, ami ugyanakkor jelentősen csökkentette a fogyasztást. Ezt követően a piacok hiába rendeződtek, a fogyasztás egy növekvő termésmennyiséggel találkozott, így libából óriási készletek halmozódtak fel, amik nagyon alacsony árakat eredményeztek a piacon - emelte ki. Jelenleg nagyon nyomottak az árak a hazai víziszárnyas pályán, emiatt sok cég, illetve vállalkozás nem akar libával foglalkozni. A terméktanács elnöke elmondta, hogy a madárinfluenza egyik következménye volt az a szakmailag indokolt és helyes döntés, ami az állományok zárt tartási kötelezettségére vonatkozott, de a liba egy olyan szárnyas, ami ezeket a körülményeket nagyon nehezen tűri, ennek következtében nemcsak a libatojás, hanem a napos liba és a libahús is kevesebb lesz idén.

Kacsa esetében ugyanakkor a pecsenye és a hízott ágazatban is minimális növekedéssel számol az ágazat - tudatta a szakember. 2019-ben 33 millió darabot vásároltak fel a szárnyasból, ami 118 ezer tonnának felelt meg, ez 2020-ra 34,5 millió darabra, 120 ezer tonnára nőhet. A minimális emelkedés hátterében a kieső lúdállomány áll, ami más víziszárnyas fajnak kedvez - tette hozzá Csorbai Attila.

A terméktanács vezetője hangsúlyozta, hogy nemcsak a madárinfluenza és a sertéspestis hatásai okozhatnak változásokat a magyar baromfiágazatban, de az, hogy az előrejelzésekből mi valósul majd meg 2020-ban, nagyon sok más tényezőtől is függ. Az ágazat eredményeit ugyanis a Brexit és a koronavírus is nagyban befolyásolhatja. Ez utóbbinak ugyanis lehetnek olyan gazdasági hatásai, amelyek az idegenforgalmat és az éttermi fogyasztást, ezáltal pedig bizonyos baromfitermékeket is érint majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?