Meglepő helyre menekültek a madarak a szilveszteri tűzijáték elől

Meglepő helyre menekültek a madarak a szilveszteri tűzijáték elől

agrarszektor.hu
Rengeteg madár választotta a tatai Öreg-tavat menedékhelyéül a szilveszteri petárdaőrület közepette. A döntően vadludakból álló csapat a Ferencmajori-halastavak helyett választotta ezt a területet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tűzijáték miatt rengeteg védett vízi madarat elveszítő Tata és az ottani Öreg-tó a nemrég bevezetett tilalomnak köszönhetően mára szinte menedékhellyé vált a madarak számára - írja a Kemma.hu Komárom megyei portálra hivatkozva az Infostart. A madárvédők megfigyelései szerint a tavon december 31-én még 4600, az újév első napján már 5800 vadlúd pihent, mint azt a Tata.hu is írja. Ez azt jelenti,hogy a szilveszteri tűzijátékozást követően nemhogy csökkent volna a ludak száma Tatán, de még nőtt is, ami ebben az évezredben szinte egyedülálló. A vadludak mellett a vadrécék száma is nőtt, ellenben sirályokból egyre kevesebb van.

A menekülő madarak, amelyek idén a többletet okozhatták, a naszályi és szomódi tűzijátéktól ijedhettek meg, és választották a tatai tavat a Ferencmajori-halastavak helyett. A rendelet értelmében november 1. és február 28. között nem háborgathatják tűzijátékkal a tataiak a vízi madarakat.

Címlapkép forrása: MTI/Bodnár Boglárka

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?