Megint itt van Európában a madárinfluenza

agrarszektor.hu
Nagy-Britanniában ismét felbukkant a madárinfluenza - adta hírül a farminguk.com. A hozzánk legközelebb eső kitörési pontok Bulgáriában voltak. Európa 2016/17-ben élte át a kór járványos méretű megjelenését, azóta a baromfi-állományok regenerálódtak, sőt, néhol túl is szaladt a termelés. A vírus azonban itt van, résen kell lenni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén leginkább Tajvanról érkeztek madárinfluza-kitörésekről hírek, de Vietnám és Nepál is érintett. Európában öt nagy patogenitású madárinfluenzavírus-kitörést (H5N8) regisztráltak augusztus végéig Bulgáriában, három alacsony patogenitásút Dániában (H5N1 és H7N7), egy H5N1-et Németországban és egy H7N3-at Olaszországban.

Most egy suffolki tojótelepen regisztráltak újabb esetet. 2017 óta ez az első alkalom, hogy ismét megjelent a betegség az Egyesült Királyságban. Egy H5-ös, alacsony patogenitású törzsről van szó. A kérdéses telepen található összes madarat leölték a vírus megállítása érdekében, ami ez esetben 27.000 csirkét jelentett.  A vírust a gazdaság állatorvosa találta meg, amikor annak okát vizsgálta, miért csökken a tojástermelés az állományban. Az eset ráirányítja a figyelmet arra, mennyire fontos a betegség azonnali felismerése és jelentése.

Egy kilométeres védőzónát húztak a telep köré. A hatóságok azonnal megnyugtatták a közvéleményt, hogy sem az élelmiszerbiztonságra, sem az emberek egészségére nem jelent veszélyt ez az alacsony patogenitású H5-ös vírustörzs.

Magyarország 2017. augusztus 24-én nyerte vissza a madárinfluenza betegségtől mentes besorolását. Azóta különösen a kacsaállományban mutatható ki nagy termelési felfutás. A víziszárnyasok a leginkább kitettek a vonuló madarakkal érkező betegségnek. A suffolki hírben az a legaggasztóbb, hogy egy zárt állományban mutatták ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?