Magyarok tömegei szenvednek az apró rovarok miatt: biológiai katasztrófa volt betelepíteni őket

agrarszektor.hu
Óriási biológiai védekezési hiba volt, hogy a harlekinkaticákat betelepítették Európába, és így Magyarországon is brutális módon elterjedtek - mondta az agrárszektor.hu-nak Markó Viktor, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének professzora. Behozataluk elsődleges célja az volt, hogy elpusztítsák a káros levéltetveket és levélbolhákat, rövid időn belül azonban elkezdék felfalni a hazánkban őshonos katicabogár fajokat is, amelyek ennek hatására mára már gyakorlatilag teljesen eltűntek a szemünk elől.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Már egész hamar kiderült, hogy a harlekinkatica hatékony ragadozó, így gyorsan megoldották a laboratóriumi tömegtenyésztését, és az így előállított harlekinkaticák az 1980-as, 1990-es évektől az Egyesült Államokban és Európa több országában is kereskedelmi forgalomba kerültek - tájékoztatott Markó Viktor. 2001-től a harlekinkatica robbanásszerűen terjedt Európában, Magyarországon 2008 őszére már az egész országban jelen voltak, 2009-ben pedig már a leggyakoribb katicabogár faj volt hazánkban. Ragadozóként valóban nagyon hasznos, hiszen kitűnően szabályozza a kártevőket, ugyanakkor kisebb károkat is okozhat a mezőgazdaságban, kényelmetlenséget és egészségügyi problémákat a lakásokban. A harlekinkatica emellett veszélyt jelent a Magyarországon őshonos rovarokra, így mára az elhibázott biológiai védekezés klasszikus és tanulságos példájává vált. Ennek ellenére nem felejthetjük el, hogy minden negatív tulajdonsága ellenére a kártevők természetes ellenségeként a harlekinkatica jelentős hasznot hajt - tette hozzá. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A harlekinkatica nagy egyedszámban előforduló, számos zsákmányállatot elfogyasztó, rendkívül falánk ragadozó - ismertette a professzor. A legfontosabb zsákmányállatai a valódi levéltetvek családjába tartoznak, de a levélbolhákat is nagy számban fogyasztja. Összességében a harlekinkaticának rendkívül fontos szerepe van a levéltetű-populációk korlátozásában.

Habár a betelepítésük elsődleges célja az volt, hogy hasznot hajtsanak, a harlekinkaticák hamar átkapcsoltak olyan levéltetű- és levélbolhafajokra, amelyek nem kártevők, és ezeket is elpusztították. Emellett a harlekinlárvák felfalják a Magyarországon őshonos katicák tojásait, lárváit, illetve bábjait.

Ennek következménye, hogy mára a kétpettyes és tízpettyes katicabogarak, amelyek régen nagyon gyakoriak voltak hazánkban, gyakorlatilag eltűntek a szemünk elől - emelte ki. A harlekinkaticák tehát mostanra úgy elszaporodtak, hogy már természetvédelmi problémát okoznak - hangsúlyozta Markó Viktor. A magyarországi megfigyelések alapján elsősorban a fák, cserjék lombkoronájában előforduló, levéltetű-fogyasztó katicák, így többek között a rózsás katica, a kétpettyes katicabogár és a tízpettyes katicabogár egyedszáma csökkent drasztikusan. A harlekinkatica okozta természetvédelmi károk ellen a mai ismeretek szerint nem lehet védekezni.

A harlekinkatica hazai elterjedésének másik negatív hatása a háztartásokba berepülő egyedek zavaró hatása - emelte ki Markó Viktor. A lakosság legtöbbször októberben az első lehűlések, majd az ezt követő visszamelegedés után találkozhat a katicával, ilyenkor ugyanis elkezdenek gyülekezni a telelésre. Nagyon száraz, meleg években, valamivel kevesebben vannak. Előnyben részesítik a száraz, napos telelőhelyeket, illetve a félig nyitott szélfogó helyiségek és teraszok is kiváló telelőhelyet biztosítanak számukra. A nyitva hagyott nyílászárókon keresztül, rövid időn belül akár több ezer katicabogár is bevonulhat a lakóépületekbe telelni. A berepülő egyedek az arra érzékeny embereken allergiás reakciókat válthatnak ki, de inkább csak kellemetlenséget okoznak. Legegyszerűbb módja az imágók kizárásának, ha szúnyoghálót szerelünk az ablakokra, illetve ha a koradélutáni órákban zárva tartjuk az ablakokat és az ajtókat - közölte a professzor. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?