Lengyelország csirkenagyhatalom, és jönnek felfelé a románok is

Agrárszektor
Kenterbe verték Franciaországot és Nagy-Britanniát, és ötször annyit termelnek baromfihúsból, mint mi. Egész Európa teljes csirkehús-előállításának ötödét adják. A lengyeleket talán csak az foghatná meg, ha valóban elkezdenék a GMO-mentes termelést 2021-ben. A többi uniós ország csirkehústermelése szerényebb ütemben növekszik, bár a románok is nagyon jönnek felfelé.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egész Európában Lengyelországban nő a leggyorsabb ütemben a csirkehústermelés, az ország mára az EU legnagyobb termelőjévé vált: egymaga a teljes uniós csirkehús-kibocsátás ötödét adja. A lengyel brojlertermelés erősen rá van utalva az exportra, hiszen az előállított mennyiség felét az országhatárokon túl kell értékesítenie. A hatalmas termelés természetesen egyre több takarmány-alapanyagot is igényel, beleértve a szójadarát is. Északi barátaink csaknem 2 millió tonna GM-szójadara importjára szorulnak minden évben. Ezt döntően Brazíliából szerzik be, de tavaly - ahogy más uniós országban is - megnőtt az USA-ból származó szójadara mennyisége.

Lengyelország ugyan már 2006-ban elhatározta, hogy nemcsak a génmódosított növények termesztését, de ezek etetését is betiltja, eddig ezt képtelen volt véghez vinni, ezért a parlament évről évre haladékot adott a megvalósításra. Legutóbbi döntésével 2020 végére tolta ki a GM-mentes takarmányozás előírását. Az USDA elemzői szerint irreális elvárás GM-mentes szójával és hüvelyesekkel helyettesíteni az amerikai kontinensről származó árut. Már a szója részbeni kiváltása is akkora költségnövekedést hozna a takarmányozásban, ami lényegesen rontaná a lengyel termelés versenyképességét az európai piacon. Viszont Ukrajna feldolgozóipara az utóbbi 7 évben sokat javított a napraforgódara emészthetőségén, ami így már reális alternatívát kínálhat a szójadara kiváltására is (a magyarországi feldolgozóipar szintén ezt a célt tűzte ki  - agrárszektor.hu).

EZ IS ÉRDEKELHET

A franciák exportja teljesen leállt, ugyanis az enyhén növekvő termelést felszívja a belső fogyasztás bővülése. A sertéshús árának emelkedése (amit a Kínában tomboló afrikai sertéspestis váltott ki) általában növeli a keresletet az olcsóbb csirkehús iránt. Németországban kevesebb mint 2 százalékkal nő a termelés, mivel akadályozzák a környezetvédelmi és állatjóléti előírások. Spanyolországban több éves stagnálás után idén és jövőre növekszik a csirkehús-előállítás, válaszul a javuló értékesítési lehetőségekre. Olaszországban a 2017/2018. évi madárinfluenza-járvány után 2019-ben és 2020-ban is enyhe növekedést várnak az USDA elemzői. Magyarországon - hasonló okokból - szintén egy termelési fellendülésnek lehetünk szemtanúi.

Hollandiában 2019/2020-ban új termelési rekordot várnak csirkehúsból. A növekedésnek csak az szab gátat, hogy a termelést a foszfátkibocsátás mértékét szabályozó engedélyekkel korlátozzák. 2018 januárjától már tilos a trágyát más országokba exportálniuk a holland farmereknek, viszont muszáj foszfátkvótákat vásárolniuk, amit az élelmes holland kereskedők egyre drágábban bocsátanak áruba. A még szabad kibocsátási egységeket a legjobb ajánlatot tévő vállalkozónak adják el, aki ez alapján növelheti a termelését. Mindehhez hozzájönnek a szigorodó állatjóléti elvárások is, vagyis a termelés 2020-ban elérheti a plafont.

Növekvő kibocsátást jeleznek az elemzők az Egyesült Királyságban, Csehországban, Svédországban, Finnországban és Romániában is. Utóbbiban 4,5 százalékos lehet az emelkedés 2019-ben és bő 2 százalékos 2020-ban. Bulgáriában is erőteljes a termelés koncentrációja, és növekszik a profi vállalkozások száma.

Általános jelenségként írja le az USDA, hogy az európai fogyasztók egyre inkább a szabadtartásos és biocsirkét keresik, amiért hajlandóak többet is fizetni. Franciaországban a "Red Label" cimkés csirkehús már a kínálat 10 százalékát teszi ki. Az elemzők ugyanakkor figyelmeztetnek rá, hogy 2017/18 nem volt rég, mégis hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mennyire megijedtünka a madárinfluenzától, és az mekkora gazdasági kárt okozott. Szabadtartásban hihetetlenül nehéz megvédeni az állományt a légi úton terjedő járványos betegségektől, ami megnehezíti a fogyasztói trend követését a termelők számára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?