Elkezdődött a szarvasbőgés: komoly korlátozásokat vezettek be a magyar erdőkben

agrarszektor.hu
Megkezdődött a szarvasbőgés a somogyi erdőkben: a következő hetekben párt kereső gímbikák hangjától zeng majd a rengeteg. Ez az időszak erdőlátogatási korlátozásokkal is jár.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gímszarvas a hazai erdők királya: az akár három mázsásra is megnövő bikák igazán tekintélyt parancsoló megjelenésűek - írja közleményében a SEFAG Zrt. Az amúgy csendes és ritkán látható állatok párzási időszaka szeptember elején kezdődik, amikor látványosan megváltozik a viselkedésük. A párzásra kész gímbikák alkonyattól pirkadatig, bőgéssel hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, vagy éppen a területen lévő konkurens hímeket figyelmeztetik a jellegzetes és változatos hangorkánnal. Ilyenkor a megemelkedett tesztoszteronszint miatt az állatok viselkedése megváltozik. A bikák megvívnak egymással a tehenekért: az erdőjárók hallhatják az egymásnak ütköző agancsok messzire hangzó csattanását.

Forrás: SEFAG Zrt.

A szarvasbőgés idején helyenként, például a somogyi állami erdőket gondozó SEFAG Zrt. egyes, a turistautaktól távol eső erdőrészeiben a terület nyugalma érdekében látogatási korlátozásokat léptetnek életbe. Ezek szeptember végéig érvényesek, minden nap 9 és 15 óra között. Mivel ilyenkor van a vadászati főidény, ezért a vadgazdálkodás eredményességét is segíti a terület nyugalmának biztosítása. A jelzett turistaútvonalakon ebben az időszakban is bátran lehet kirándulni. A SEFAG Zrt. szakemberei arra kérik a természetbarátokat, hogy az erdőt járva lehetőleg ne zavarják meg a szarvasokat, ne próbálják például a bőgés hangját követve megkeresni őket a sűrűben. Ezzel ugyanis az állatoknak is ártanak és saját magukat is veszélyeztethetik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?