Kutatás 36 országban: 16 százalékkal csökkent a méhcsaládok száma egyetlen tél alatt

agrarszektor.hu
Egy nemzetközi, 36 országot érintő kutatás azt mutatta ki, hogy a 2017/18-as tél folyamán a méhcsaládok száma 16 százalékkal csökkent. Okként a klímaváltozást és a rendelkezésre álló szűk táplálékforrást jelöli meg a Strathclyde Egyetem. Vándorlással sokat segíthetünk a méheken.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kutatás 36 ország - köztük 33 európai állam - 25.363 méhészetét vizsgálta. Ezek 544.879 kaptárral rendelkeztek a tél kezdetén, és mire eljött a tavasz, 89.124-ben kipusztultak a méhek. A pusztulás okának a legtöbb esetben a viszontagságos időjárást, a méhkirálynővel kapcsolatos problémát, vagy természeti katasztrófát jelöltek meg a méhészek. Az adatszolgáltatás önkéntes volt; a kutatásból készült tanulmány a Journal of Apicultural Research nevű lapban jelent meg, ezt idézte a Science Daily. A kutatók a nemzetközi méhkutatási társaság, a COLOSS tagjai, amelynek a Berni Egyetemen a Méhegészségügyi Intézet ad otthont.

A veszteségek sokkoló méretűek: Portugália, Észak-Írország, Olaszország és Anglia 25%-os méhpusztulást könyvelt el, míg a Belarusz Köztársaságban, Izraelben és Szerbiában a veszteségek 10% alatt maradtak. Németországban, Svédországban és Görögországban a régiók közt nagy különbségeket mértek.


A 2016/17-es télhez képest a veszteségek alacsonyabbak voltak, akkor 20,9%-kal esett a méhcsaládok száma. Egy évvel korábban, 2015/16-ban viszont "csak" 12%-os volt a csökkenés.

Azok a méhészek szenvedték el a legkisebb veszteségeket, amelyek vándorlással biztosították a folyamatos és változatos nektárutánpótlást a méheik számára.

A kis méhészeteknek kellett nagyobb veszteségeket elkönyvelniük. "A méhcsaládok kipusztulása bonyolult téma. Nem igazán a globális klíma, inkább a helyi időjárási viszonyok befolyásolják, vagy egy-egy természeti katasztrófa. A tél legrizikósabb, de azt, hogy mi történik kaptárakban a méhekkel, nagyrészt az előző nyár határozza meg" - közölte a kutatás vezetője, Dr Alison Gray, a Strathclyde Egyetem Matematika és Statisztika Tanszékének adjunktusa.

"Sok esetben a család akkor pusztul ki, amikor a királynő termékenysége romlik, illetve a varroa atkák vagy a nozéma-fertőzés tehet róla" - tette hozzá a kutató, aki szerint a vándorméhészkedést még érdemes lenne tovább kutatni. A tanulmány vizsgálta a méhek élelemgyűjtő területeit is, ahonnan nektárt és virágport hordtak, és ezeket hat kategóriába sorolták. Kiderült: az élelemforrások bősége és változatossága döntő hatással van a méhcsalád túlélési esélyeire. A hordási időszak kitolása azonban kedvez az atkáknak is.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?