Meglódult sertésárak és szűkülő piac: kis kreativitással túlélhető a sertésjárvány

Agrárszektor
A Pápai Hús Kft. székhelyén tartott Nyugat-magyarországi Agrárfórumon nem múlhatott el a rendezvény az afrikai sertéspestis piaci hatásainak elemzése nélkül. A Portfolio szervezésében megvalósult konferencia egyik kerekasztal-beszélgetése arra koncentrált, hogyan élik meg a hazai piaci szereplők a járvány okozta piaci sokkot, találtak-e megoldást a kieső piacok pótlására, és hogyan hatnak rájuk a megszaladt sertésárak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kerekasztal-beszélgetést Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeripari igazgatója moderálta, résztvevői voltak:

• Baranyainé Németh Mariann, beszerzési Igazgató, Pápai Hús Kft.
• Dúl Udó Endre, sertéságazatért felelős szakértő, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
• Kovács László, húsipari szakértő
• Vajda Lajos, állategészségügyi és állatvédelmi igazgató, Nébih

Balról jobbra Keleti Marcell és a beszélgetés felsorolt résztrvevői

A Nébih szakembere, Vajda Lajos először is összefoglalta a járványhelyzetet. Az afrikai sertéspestist az 1920-as években Afrikában írták le, majd többször is megjelent Európa déli részén. 2007-ben egy, az eredetinél sokkal virulensebb törzse indult el világhódító útjára a nemzetközi áru- és utasforgalommal. 2014-ben érte el Európát, nálunk pedig 2018 áprilisában mutatták ki először - csakis vaddisznókban. Azóta több kitörési gócot is azonosítottunk, de a házisertéseket eddig sikeresen megóvtuk tőle. Csehországban úgy szabadultak meg a kórtól, hogy a góc körüli körzetet körbekerítették, majd felszámolták az itt talált vaddisznóállományt. Szlovákiában nincs jelen a vírus. Ukrajnában és Romániában azonban erős a járvány, külön aggasztó, hogy innen nagy számban érkezik áru és ember is az országba. Hazánkban ezért az északi, északkeleti régióban detektáltuk eddig a fertőzéseket, 1250-1350 között van a pozitív esetek száma. Szabolcsban tavaly májusban, Borsod megyében októberben jelent meg az afrikai sertéspestis.

Kínát tavaly nyáron érte el a kór, oda - most már bizonyítottan - éppen Európából jutott be, mondta el Dúl Udó Endre. Az Agrárkamara sertéságazati szakértője arról tájékoztatott, hogy eddig 1,2 millió házisertést vágtak ki a hivatalos adatok szerint Kínában, 30, de akár 40 százalékkal is csökkenhet az itteni sertésállomány a járvány következtében.

Tavaly a világon minden második házisertést Kínában nevelték fel. A mostani járvány már az állomány 20 százalékát elérte, vagyis a világ állományának 10 százaléka érintett a kórban.

Gyakorlatilag Kína minden tartománya fertőzött már, és a vírus tovább terjedt a szomszédaira is. Ennek következtében tartósan keresleti piac alakult ki az élősertés világpiacán. A világkereskedelemben 8 millió tonna sertéshús forog, most Kínában 16 millió tonna esett ki a piacról. Mivel az ázsiai országban a sertés a legfontosabb húsféleség, és a készleteik elfogytak,

már 1,7 euró felett jár a hasított sertés kilónkénti ára, de még idén a 2 eurót is elérheti - mutatott rá az ágazati szakértő.

Kovács László húsipari szakértő elmondta, hogy a Pick sok sertéshúst exportált Ázsiába a prémium kategóriában, így a járvány miatt egy magas árfekvésű piacot veszített el. A magyar vágóhidaknak átmenetileg komoly mennyiségi elhelyezési gondjai voltak. Szerencsére a húsfeldolgozók gyorsan átálltak a magyar húsra, az import visszaesett. Mostanra elmúlt a trauma, új egyensúly alakult ki a piacon. Az ipar fel tudja venni a hazai sertésmennyiséget - sorolta a szakember. A kínai keresletélénkülés miatt az uniós árakon keresztül hozzánk is begyűrűzött a magas sertésár. Olyasmi történt, ami még nem volt: Németország vásárol tőlünk sertéshúskészítményt. A húsiparnak a legnehezebb most:

drága a hús, de nem lehet drágábban eladni, emiatt az iparág profittermelő képessége erősen lecsökkent. Szükség lesz kreativitásra és piacbővítésre az ágazatban, ha életben akar maradni. Hőkezelt, feldolgozott termékekkel a legrosszabb esetben itthon is túlélhetjük a járványt.
Az élősertés és a tőkehús kereskedelmének befellegzett

Ennek egyik lehetséges módja az, amit Pápai Hús Kft.példáján keresztül bemutatott Baranyainé Németh Mariann, a cég beszerzési igazgatója. Korábban jelentősek voltak a vállalkozás távol-keleti piacai, de amikor a vírus megjelent az országban, vissza kellett fordítani a kamionokat. "A Baltikum és Dél-Európa felé fordultunk a készítményeinkkel, de a tőkehús-értékesítést elveszítettük a külpiacon, ezért a sertésvágást 30 százalékkal vissza kellett fognunk." A vállalkozás most előremenekül:

A húskészítményeink mennyiségét és minőségét emeljük. A feldolgozott termékekből is kifejezetetten a prémium szegmensre koncentrálunk. Ugyanakkor ezek áremelését nehéz átvinni a multikon."

Vajda Lajosarról tájékoztatott, hogy Dél-Koreával, Japánnal és a Fülöp-szigetekkel folyamatosan zajlanak az egyeztetések a regionalizáció elfogadására, vagyis annak érdekében, hogy ne a teljes országot, csak az érintett körzeteket zárják ki az importból. Felhívta a figyelmet: a Nébih cselekvési lehetősége korlátozott a vírussal szemben. Tilos persze élelmiszert behozni Ukrajnából, de ezt román viszonylatban már ellenőrizni sem tudjuk, hiszen ezen a határon vámellenőrzésre sem kerül sor. Itt mélységi ellenőrzésekkel lehetne némi eredményt elérni, de valódi megoldást a sertéstelepek biobiztonságának fokozása hozna.

Ezzel kapcsolatban Kovács László a hazai mangalicatartók kétes biobiztonsági státusára hívta fel a figyelmet. Dúl Udó Endre szerint érdemes lenne az afrikai sertéspestis elleni küzdelmet a PRRS-mentesítéssel összehangolni, valamint szükség lenne a vágás utáni minősítés megújítására is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?