Folytatódik a pusztító aszály Ausztráliában

agrarszektor.hu
Továbbra is rosszak a kilátások Ausztráliában. A tavaly óta tartó szárazság visszavetette a szénahozamokat és a gabonatermést, ami lecsökkentette és megdrágította a rendelkezésre álló takarmányt. A szépen meglódult kínai marhahúsvásárlás így bizonyára meg fog torpanni - vélekednek az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szakemberei.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2019-re szóló előrejelzések  továbbra is meleg és száraz időjárást valószínűsítenek a kontinensnyi országban, ami hátrányosan befolyásolja a legelők állapotát. Márpedig Ausztrália állattartása alapvetően a legelők minőségétől függ.

Ausztrália legutóbbi aratása a vártnál rosszabbra sikerült: az elmúlt 20  év lerosszabb eredményét hozta,

ami a takarmánygabona árának megugráshoz  vezetett. Nőtt a búza, az árpa, a kanola repce és a széna ára is. A  legutóbbi hosszabb távú időjárás-előrejelzés pedig semmi jót nem ígér Ausztrália keleti régiói számára, ahol a marhatartás összpontosul. Májusig az átlagosnál forróbb és szárazabb időjárás várható ezeken a területeken. Eközben Queensland északi részén a heves esőzések következtében mintegy 500 ezer marha veszett oda a februári árvízben.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fentiek következtében 2019-ben az ausztrál marhaállomány 24,6 milió egyedre csökkenhet. Mivel a magas takarmányárak hosszan éreztetik a hatásukat, így akkor is nehéz lenne újra felépíteni a korábbi állománynagyságot, ha egyik pillantról a másikra nedvesebbre fordulna az időjárás. Mindezek miatt a marha- és borjúhús termelése bő 5 százalékos eséssel 2,18 milliót tonnára csökkenhet idén. A kisebb kínálat és az emelkedő fogyasztói ár miatt a marhahús fogyasztása is mérséklődni fog az országban, és inkább az olcsóbb csirke- és sertéshús felé fordulnak a vásárlók. Emellett erőteljesen nő a vegán étrendet követők száma is:

a felmérések szerint Ausztrália lakosságának csaknem 10 százaléka elutasítja az állati eredetű élelmiszereket.
 

A marhahús exportja 1,53 millió tonnát tehet ki 2019-ben - ez 8 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Várhatóan visszesik az USA-ba irányuló ausztrál export, de a többi célországban - mint Japán, Korea és Kína -  is veszít versenyképességéből az ausztrál marhahús az Észak és Dél-Amerikából származó áruval szemben. Élő marhából is csaknem egymillióval kevesebb fogja elhagyni az országot 2019-ben az elemzők szerint.

Ausztrália tavaly sokat profitált az Egyesült Államok és Kína közötti vámháborúból: bár továbbra is Japán a legnagyobb piaca, a Kínába kivitt marhahús mennyisége egyetlen év alatt 50 százalékkal emelkedett: 117 ezer tonnáról 176 ezerre nőtt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?