Sok millió szarvasmarha él Lengyelországban - és csak nő a számuk

agrarszektor.hu
A tejelőmarhák a teljes szarvasmarha-állomány mintegy harmadát teszik ki Lengyelországban, és csak belőlük több mint két millió egyed álldogál az istállókban. Bár a tejárak kissé csökkentek tavaly óta, ez nem törte meg a tartási kedvet. A húshasznú állomány pedig tovább gyarapodott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lengyel statisztikai hivatal adatai szerint 2018 december elsején 6,18 millió szarvasmarha áll a gazdaságokban, ami 2,4 százalékos gyarapodást jelent az előző évi adathoz képest. Különösen a növendékállatok száma nőtt, 3,8 százalékos a bővülés mértéke, ezzel elréte a számuk az 1,73 milliót. A tehenek létszáma 3,3 százalékkal emelkedett, és 2,42 milliós állománynagyságra duzzadt. A tejhasznú marhák száma viszont lényegében nem változott, 2,14 millió egyedet számlál.

A tejárak éves átlagban mintegy 3 százaklékkal voltak a 2017-es árszint alatt, de ez nem hatott negatívan a tejelőtehéntartásra. A marhahús ára pillanatnyilag erős nyomás alatt van Lengyelországban, különösen vágótehenekből bőséges a kínálat. Ennek oka a legutóbb kirobbant húsbotrány, amelyről az agrárszektor.hu is beszámolt. Beteg, közvetlenül a vágás előtt gyulladáscsökkentővel kezelt marhákat vágtak, melyek húsa több európai országba is eljutott. A hír hatására azonnal megtorpant a lengyel marhahús fogyasztása, és még mindig nem tért magához a piaci sokkból.

EZ IS ÉRDEKELHET
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?