Négymázsányi szélhajtó küsz - Miért kellett elpusztulniuk?

agrarszektor.hu
Az elmúlt hétvégén Balatonlelle egyik strandján, egy esővízbefolyónál négymázsányi elpusztult szélhajtó küszre lettek figyelmesek a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. munkatársai. Az esetről lakossági bejelentést is kaptak, valamint az interneten több rémhír is szárnyra kelt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A zrt. munkatársai 420 kg elpusztult küszt szedtek össze a kifolyóból. A pusztulásuk oka oxigénhiány volt. A sajnálatos eseményért a hektikus időjárás a felelős. Az évszakra jellemzőtől eltérő hőingadozás megzavarja a halak téli pihenő időszakát. A kis befolyók vize sokkal gyorsabban melegszik fel, mint a Balaton víztömege, így a fagyokat követő, enyhe időszakok esetén több fok eltérés is lehet a nyílt víz és a befolyó között. Ha ilyen esetben a csalogató melegebb vízre felhúzódnak a halak, majd az idő ismét visszahűl, a befagyó kis csatornában a jég alatt oxigénhiány alakul ki, amely halpusztulást okozhat.


Minden bizonnyal ez a jelenség játszódott le hetekkel ezelőtt, majd amikor a múlt hétvégén 10 fok fölé emelkedett a léghőmérséklet, kiolvadt a csatorna vize, és szem elé kerültek a tetemek. Szerencsére ezekben a kis vízelvezető árkokban rács gondoskodik róla, hogy nagyobb halak ne úszhassanak fel, ezért találkozhatunk zömmel csak a kis testméretű küsszel ilyen szerencsétlen helyzetben.

Hasonló jelenséget tapasztaltunk az év elején a balatonöszödi berek kifolyójában, valamint - bár jóval kisebb mértékben - Keszthelyen a Libás strand keleti oldalán lévő befolyónál. Karácsony előtt pedig a balatonboglári kikötőben volt tapasztalható oxigénhiányos állapot. Az ott korábban nem látott keszegsűrűséget valószínűleg a kárókatonák elől a kikötőbe bemenekülő halrajok okozták. Végezetül fontos megemlíteni, hogy bár sajnálatos események történtek, de a Balaton méretéhez és halállományához képest a halpusztulás elhanyagolható méretűnek tekinthető.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?