Özönleni fog az argentin marha: 10 éves rekord a termelésben

agrarszektor.hu
2009-ben volt utoljára annyi marha Argentínában, mint amennyit jövőre várnak az USDA elemzői. A peso dollárral szembeni gyengülése remek exportlehetőséget teremtett a füvön nevelt fiatal bikáknak, plusz az argentinok újabb piacot is nyitottak maguknak Japán felé.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2019-ben 3 millió tonna marhahús (féltest) termelését prognosztizálja az USDA Argentínában, ami tízéves távlatban rekordmennyiségnek számít. A belső fogyasztás ebből 2,4 millió tonnát felvesz, mivel az argentinok fejenként és évente 54 kilogramm ilyen típusú húst fogyasztanak el. A sertés, a baromfi és a tengeri állatok fogyasztásának trendje ugyan nő, de még mindig a marha a legnépszerűbb fehérjeforrás a dél-amerikai országban.

A 3 millió tonnányi húst 13,2 millió marha szolgáltatja, melyeket 450 vágóhíd dolgoz fel. Ezek 95 százalékban állnak az állami hivatalok minőségellenőrzése alatt. A teljes marhaállomány 54,2 millió egyedet ölel fel. Az elmúlt két évben a kormány exportösztönző politikájának köszönhetően nőtt a vágott marhák átlagos tömege (a külpiaci igények szerint), de a választott borjak számán még mindig sok a javítani való, ami a tehenek jobb takarmányozásával és egészségügyi gondozásával lenne elérhető. Az Állategészségügyi Világszervezet az argentin marhaállományt mentesnek tekinti a száj- és körömfájás, valamint a BSE fertőzéstől. Így 2019-ben minden feltétel adott hozzá, hogy 575 ezer tonna hússal (féltest) tízéves rekordot döntsön az argentin marhaexport.

A kivitelt nagyon megkönnyíti, hogy 2018 folyamán a peso sokat veszített az értékéből a dollárral szemben, így a marhahús 20-30 százalékkal olcsóbbá vált a nemzetközi piacon. Most az argentin marha árfekvése a legkedvezőbb az egész amerikai kontinensen.

Ugyanakkor a helyi valuta gyengesége az inputanyagok drágulását is hozta, így a marhatartás jövedelmezősége némiképp csökkent. Az argentin marhaszállítmányok legnagyobb célpontja Kína, az exportáru fele ide érkezik. További 10 százalékot igényel Oroszország a gyengébb minőségű, ipari feldolgozásra szánt, fagyasztott húsból, amiért kevesebbet is fizetnek, mint az igényesebb Kína. Európa két kvóta keretében összesen 74.500 tonna hűtött marhahúst importál Argentínából. A trend növekvő, mivel a kvóták egyikét 6 országra szabták, amelyen belül Argentína részaránya növelhető. Fontos piacai még az argentin marhának Chile és Izrael. Idén Japán is megnyílt a dél-amerikai ország előtt, de ennek az volt a feltétele, hogy a hús a vakcina nélkül is száj- és körömfájásmentes patagóniai régióból származzon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14