Se széna, se szalma: 40 ezer forintot ér egy tonna gabonaszár!

agrarszektor.hu
Miután Észak-Európában kiszáradtak a rétek, a normál esetben kint legelésző szarvasmarhának is szénát kell vásárolni - méghozzá csillagászati áron. Az alomnak való szalma is két-háromszor drágább most, mint tavaly. Leginkább Angliában, Dániában, Németországban szenvedik meg a szárazságot.

UTOLSÓ HELYEK, UTOLSÓ PILLANATOK! 

Döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, államigazgatási topvezetők, gazdálkodók, kistermelők, agrárszakértők egy helyen, egy időben az Agrárszektor 2023 konferencián! Előad Nagy István, Éder Tamás, Soltész Gergő, Dobai Tibor, Győrffy Balázs és Andréka Tamás is!

150+ előadó, 40+ óra szakmai program, 25+ kiemelt téma, 2 nap szakma, élmény, networking.

Észak-Európa gazdálkodói már biztosak benne, hogy idén nem lesz nyereségük a borjúhizlaláson. A búzaszalma tonnája normál esetben 39 euróba kerül, most viszont 111 eurót (36 ezer forintot) szurkolt le érte David Bartonközép-angliai termelő.  Így a 173 marha etetése napi szinten 89 eurójába kerül a gazdálkodónak, aki 3 hónapra vetítve 7800 eurós (2,5 millió forintos) költségnövekedéssel számol a takarmányellátsi gondok miatt, ez pedig veszteségessé teszi a hizlalást. "Persze nem éheznek a marhák, de nem is nőnek úgy ahogy kellene. Friss fű híján biztosan nem lesz nyereségünk a tevékenységen" - magyaráz a farmer.


Németországban 1881 óta nem tapasztak ilyen hőséget és szárazságot júliusban. A learatott gabona szára lényegesen rövidett lett, így a szalmamennyiség 20-40 százalékkal kevesebb most az ország északi tartományaiban, például Schleswig-Holsteinben, a holstein marha hazájában. "Sem takarmánynak, sem alomnak nincs elég gabonaszárunk, a szalma ára tavalyhoz képest megduplázódott" - állítja Peter Levsen Johannsen. Már vannak olyan régiók is, ahol a szalmáért többet fizetnek, mint a gabonaszemekért. Dániában szintén csak a  normál szalmamennyiség felével lehet számolni, 120-150 eurót (38-48 ezer forintot) kérnek egy tonna szalmáért az eladók, ami a tavalyi ár duplája.

Magyarországon nem volt ennyire rossz a helyzet, noha április közepétől itt is volt egy másfél hónapos esőszünet, majd július közepétől rendkívül melegre és szárazra fordult az időjárás. A szalma és széna ára is emelkedett, de csak nagyjából 10 százalékkal - tapasztalják a hajdúsági állattartók. Mivel a feldolgozók is drágábban jutnak majd hozzá az állati termékek alapanyagaihoz, az áremelkedés biztosra vehető, ám ez nem egyformán fog megjelenni a feldolgozás különböző fázisaiban. Élelmiszeripari elemzők úgy vélik, a folyadéktej alig, míg a vaj és a sajt jelentős drágulásnak néz elébe Európában.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?