Komló, eukaliptusz, fokhagyma, kakukkfű a takarmányban

Agrárszektor
Egy kis gyógynövénykivonattal megbolondított takarmány, illetve ivóvíz csodákra lehet képes. Olyan hatásfokkal védik az állat szervezetét a betegségekkel szemben, mint egy klasszikus gyógyszer. Illóolajokkal megelőzhető az antibiotikumokra rezisztens kórokozók felbukkanása is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Fogyasztói nyomásra folyamatosan szigorodik az unió szabályozás az antibiotikumok használatával kapcsolatban. Ezért ezek kiváltására megjelentek azok a gyógynövény-kivonatok és illóolajok, amelyek hasonló egészségvédő hatással bírnak, például a bélrendszer normális mikroflórájának támogatása révén. Hihetetlennek tűnik, de a világ más részein már évtizedekkel ezelőtt felmerült az igény az antibiotikumok kiiktatására. Ám Brazíliában vagy Ázsiában nem a fogyasztók indították el a folyamatot, hanem maguk a termelési körülmények tették szükségessé.

Rezisztens kórokozók

"A sertések véres hasmenése például Latin-Amerikában vagy Ázsiában sokkal gyakoribb jelenség, mint nálunk, hiszen ott nagyok az állományok, és európai szemmel mérten rosszak a higiéniás körülmények. A túlzott antibiotikum-használat azonban a kórokozók rezisztenciájához vezetett, akár három-négy hatóanyaggal szemben is ellenálló törzsek jelentek meg a telepeken. A mi készítményünk például akkor robbant be a latin-amerikai piacra, amikor egy ilyen, 12 százalékos elhullást okozó járványt meg tudott fékezni" - magyaráz Dr. Molnár-Nagy Viviána, a Dr. Bata Zrt. kutatás-fejlesztési igazgatóhelyettese. "Ezek a természetes készítmények képesek az antibiotikumokkal azonos hatékonysággal működni, de elsősorban megelőző jelleggel, probiotikumként alkalmazzuk őket.

Hatékonyságuk ott a legszembetűnőbb, ahol a legnagyobb a baj, a legrosszabbak a termelési körülmények."
A bélrendszer védelme kulcsfontosságú

A kanadai-magyar tulajdonban álló, csaknem 4 milliárd forint forgalmat bonyolító részvénytársaság 2002-ben alakult. A gyógynövénykivonatok mintegy 8 éve vannak jelen a portfóliójukban. Egy másik készítményük a háromhetes brojlereknél gyakori klosztrídiumos fertőzés ellen hatásos. Ez iránt leginkább Ázsiában érdeklődnek, ahol a sűrű rotáció rossz tartási körülményekkel párosul, de a probléma Dél-Amerikában is jelen van. Európa az előbb említett régióknál jóval kisebb piacot jelent, és kevesebb a technológiai hiba is. Nem mintha itt minden tökéletes lenne. Az antibiotikum-mentes termelés a legtöbb gazdaságban csak papíron létezik, a megelőző jellegű gyógyszerezés még mindig általános gyakorlat.

Intenzív termelés

Főként azokban az ágazatokban jellemző az antibiotikum-használat, ahol az állományt nem lehet hermetikusan elzárni, miközben erős stresszhatásoknak tesszük ki. Jellemzően ilyen a víziszárnyas-tartás. A környezettel szabadon érintkező, tömött vagy tollfosztott madarakat megelőző antibiotikumos kezelésekkel védik a megbetegedésektől. Szerencsére egyre több termelő jön rá, hogy a megelőző gyógyszerezés kiváltható gyógynövényes kezeléssel. Egy neve elhallgatását kérő gazda arról számol be, hogy az utóbbi egy évben - mióta az emésztést és az immunrendszert támogató illóolajokat itat -, már csak a tépések idején alkalmaz antibiotikumot. Ez a művelet azonban valóban erősen igénybe veszi a madarakat, ezért nem meri megkockáztatni a gyógyszer teljes elhagyását. A fogyasztók azonban hamarosan kikényszerítik, hogy ez ne így legyen, így a koncentrálódó állattartásnak új utakat kell keresnie.

Kint még nehezebben védhető az állomány
Európában a legnagyobb probléma a nagy állatsűrűséggel bíró nemzeteknél van, a dánoknál, spanyoloknál, hollandoknál, de a lengyelek, az olaszok és a németek is keresik az alternatív megoldásokat.

Egy másik magyar cég, a Herbamix Trade Kft. 2010-ben jött létre, 80 milliós forgalmat bonyolít. Dr. Senánszky Csaba, a cég tulajdonosa és szakmai vezetője még egy fontos aspektusra felhívja a figyelmet: a tenyésztői munka révén az állatok genetikai képességei olyan ütemben változnak, amit a termelés nem képes lekövetni. Ennek következtében például a nagy növekedési erélyű brojlercsirke nem kap annyi tápanyagot, amennyire a szédületes tempójú fejlődéshez szüksége van. Ez aztán a csontozatában, mellizomzatában és keringési rendszerében is visszaköszön, korai elhullást és minőségi hibákat okozva. Az említett vállalkozások ezért olyan termékeket fejlesztenek, amelyekben a gyógynövények illóolajain és kivonatain túl vitaminok és mikroelemek is vannak az anyagcsere komplex támogatására. És még valami, ami a termelés szempontjából lényeges:

ezek a készítmények vénymentesen forgalmazhatóak és nincs élelmezés-egészségügyi várakozási idejük.

Letesztelve, számszerűsítve

A példaként hozott cégek igényesek a nívós kutatási hátérre is: nem csak szakembergárdájukban vannak jelen az állatorvosok, de közös projekteket futtatnak a gödöllői Szent István Egyetemmel is. "A partnergazdaságokban nyomon követhető a termelési mutatók alakulása, a választott malacok számától kezdve a napi tömeggyarapodáson át a húsminőségig. Így nemcsak Petri-csészében igazolható egy-egy hatóanyag biocid hatása, hanem a kontroll csoport segítségével élő állatokon is mérhetővé válik. Tehát számszerűsíteni tudjuk a gyógynövénykivonatok üzemi paraméterekre gyakorolt hatását. A jelenlegi célunk az, hogy egy-egy hatóanyaghoz szelektív hatást kapcsolhassunk, hogy probléma esetén célzottabban legyenek bevethetők" - magyaráz a Dr. Bata Zrt. kutatási igazgatóhelyettese.

Azt, hogy egy adott gyógynövényben melyik hatóanyag felelős a védőhatásáért, már pontosan tudják a szakemberek, sőt, sok vegyületet szintetikusan is elő lehet már állítani. Amit még nem tud a szakma, az az egyes molekulák pontos hatásmechanizmusa. A kutatók jelenlegi célja az, hogy gén szinten megtalálják a választ a működésükre. A komlót például évezredek óta használjuk a sör ízesítésére, de a valódi célja nem ez, hanem az ital megóvása az erjedéstől, azaz a nem kívánt mikrobák felszaporodásától. A komlókivonat éppen így védi a szervezetet is a megbetegedéstől. Ezt az alapvegyületet lehet aztán a tüdőre, vesére, bélrendszerre vagy más szervre jótékony hatást gyakorló anyagokkal kombinálni.

Légúti panaszokra például jó hatással van a kakukkfű, a fahéj, az eukaliptusz vagy a teafa illóolaja, takarmányváltások idejére ajánlható a borsmenta vagy a máriatövis kivonata, általánosan javítja az emésztés hatásfokát a fokhagyma, az oregánó vagy a rozmaring illóolaja.

Gyártói szemszögből fontos azt is kideríteni, hogy mely vegyületek erősítik vagy gyengítik egymás hatását, van-e különbség a szintetikus és a természetes gyógynövénykivonat között, melyik az a legkisebb koncentráció, amelyikben még hatékony a készítmény. Továbbá el kell érni az illóolaj oldatba jutását vagy kristályosítását is, hogy a gyakorlat számára felhasználható legyen. A végeredménynek a gyártó és a felhasználó szempontjából is gazdaságos megoldást kell nyújtania.

Élősúly-kilogrammonként 1-1,50 forintot jelent, ha folyamatosan adagolom a hízóknak az emésztőrendszerüket védő takarmány-kiegészítőt. Ennek bele kell férnie a költségekbe. Főként, ha figyelembe veszem, mennyibe kerül az állomány végigoltása, ez mennyi munkaerővel jár, és mennyire felzaklatja az állatokat. Arról nem is beszélve, hogy elmarad a betegség termeléscsökkentő hatása és az antibiotikum bélflórakárosító mellékhatása is"

 - magyaráz lelkesen Károly József, a Hajdúböszörményi Béke Mg. Kft. 650 kocás sertéstelepének vezetője. A Herbamix készítményeit tavaly ősztől etetik a moslékos takarmányhoz adagolva, azóta nemcsak szemmel láthatóan teltebbek az állatok, de mérhetően hamarabb is készülnek el. Számszerűen javult a takarmányhasznosítás és kiváló a húsminőség.

A gyógynövényes takarmány-kiegészítők terjedésével az uniós szabályozás is igyekszik lépést tartani, és a vásárlók számára valamiféle garanciát nyújtani a termékek hatóanyagtartalmára nézve. Ma a készítmény regisztrációjakor pontosan meg kell adnia a gyártónak, hogy mely vegyületeket milyen arányban tartalmaz, de a címkén ezek az információk már csak általánosságban szerepelnek. Ennek elsősorban a know-how védelme az oka a konkurensekkel szemben. Egyre több ugyanis a piaci szereplő, akik sok időt töltenek egymás termékeinek és stratégiájának elemzésével. A verseny győztese remélhetőleg a termelő lesz, aki egyre többféle és garantáltan hatásos gyógynövénykivonattal védheti állományát a betegségekkel szemben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06