Mézhelyzet - Ön sem hallotta, hogy méhektől dong az egész fa?

agrarszektor.hu
A napraforgóméz-pergetés a múlt héten ért véget az országban, és ezzel ismét lezárult egy újabb hordási szezon. Az agrárszektor.hu méhészeket kérdezett az idei évről, a méhpusztulásról és a piaci várakozásaikról.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon mintegy húszezer méhész van, a legtöbbjük mellékesként pergeti a mézet - és éppen ezért mellékes is, mennyit költ erre a "hobbira", és mennyit vesz ki belőle. A profik viszont délről északra mozogva követik az akác és más fajok virágzását. A megtermelt méz minél nagyobb hányadát igyekeznek üvegben, lehetőleg közvetlenül a fogyasztónak értékesíteni: vásárokra járnak a holtidényben, interneten keresztül verbuválják a vevőket. Jól is teszik, mert a hordós értékesítés egyre nagyobb anyagi kockázattal jár.

Az akácméz a legfontosabb méhészeti termékünk

"Ha most kellene eladnom a hordós mézet, kilónként 200 forintot veszítenék rajta"  - állítja egy fiatal méhész. Márpedig a megtermelt mézünk fele-kétharmada alapanyagként, 300 kg-os hordókban hagyja el az országot, a belföldi mézfogyasztás csak 7-8 tonna évente. A piacon nagy a nyomás, sok a konkurens. Hogy csak egy példát említsünk: közvetlen szomszédunkban, Romániában 500 foirntért kapható egy kilogramm vegyes virágméz, a tiszta akácot is 1000 forintért adják. Ráaádásul egy viszonylag könnyen, kockázatmentesen hamisítható termékről van szó.

A szintetikus méz szinte csak annyiban tér el a valóditól, hogy nem öregszik. Az idegen mézet pedig át lehet engedni egy gyantaszűrőn, ezzel minden olyan alkotórészt elveszít, ami a földrajzi eredetére utalna. Ezután a kívánt eredet egy kis virágpor hozzáadásával beállítható"

 - magyaráz egy neve elhallgatását kérő szakember.  Egy Somogy megyei vándorméhész az agrárszektor.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy ugyan nem volt kiugróan jó az idei év, de a sokéves átlagtól nem tért el. A 150 méhcsaláddal dolgozó termelő fő fajtaméze az akácból származik, amit itthon értékesít, hordóban. Az idei pergetést még nem adta el, de úgy hallotta, hogy kilónként 1200 forintot adnának érte a felvásárlók. Ahhoz képest, hogy a hírek szerint csökkent a mézkínálat, a méhész gyengének tartja az ajánlatot, ezért kivár az értékesítéssel.

Egy másik méhész így írja le az idei évet: "A repce rövid ideig virágzott, nevetségesen gyenge volt a hordás. Az akác egy közepes évjáratot hozott, 8-10 ezer tonna között lehet az országos mézmennyiség. Hárs és selyemfű csak az ország egy részén van, ahogy hallom, közepes mennyiséget adtak. Napraforgót idén is nagy területen találtak a méhészek, de sok mérgezés történt a virágzása idején, így erről a növényről csak harmadannyi virágport gyűjtöttek a méhek, mint máskor." A mérgezések okait még mindig vizsgálja a hatóság. Maguk a méhészek a pangóvizekbe került növényvédőszerre, vagy a szomszédos csemegekukorica-tábla rovarölő szeres kezelésére gyanakodnak. Összességében a normális 20-25 ezer tonnás magyar méztermésnek csak kétharmadára, mintegy 16 ezer tonnára számít a szakma.

Forrás: MTI

Magyarországon 1-1,2 millió méhcsaládot tartanak. Az éves méztermelés az elmúlt tíz évben 15 és 30 ezer tonna között alakult. Az időjárási anomáliák nem könnyítik meg a méhészek dolgát. Tavaly április második felében még esett a hó, idén pedig nyárias kánikula uralta az országot. Ezeket az évjárati kilengéseket a rovarok nehezen tudják követni, csakis kiváló kondícióban, egészséges állománnyal sikerül az alkalmazkodás. A méhlegelő azonban folyamatosan zsugorodik, a vegyszerhasználat jelentős, a méhészek egy része pedig mohó, és túl sok mézet vesz el az áttelelésre készülő méhcsaládtól. A végeredmény egy gyenge kondíciójú, a betegségekkel szemben esendőbb állomány.

EZ IS ÉRDEKELHET
Magyarországon az egy kilométerre vetíttett méhsűrűség a legnagyobb Európában, de talán az egész világon is: négyzetkilométerenként 13 család gyűjtöget és végzi a beporzást. Mégis, ha visszagondolounk az idei cseresznyevirágzásra: ki hallotta, hogy méhektől dong az egész fa? Amíg ezt nem halljuk újra, ne legyenek kétségeink: a méhek veszélyben vannak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?