Halálos betegséggel szemben tettek ellenállóvá sertéseket

MTI
Génszerkesztéssel tettek sertéseket ellenállóvá a világ egyik legköltségesebb állatbetegségével, a PRRS-sel (sertés reprodukció és légzőszervi szindróma vírus) szemben. Habár így milliárdos károkat előzhetnének meg az állattenyésztők, sokan mégsem támogatják az eljárást, mert szerintük így a tenyésztők nem foglalkoznának eléggé az állományuk életkörülményeinek javításával. A génszerkesztés nem azonos a génmódosítás technológiájával, ettől függetlenül a fogyasztók komoly akadályt jelenthetnek majd abban, hogy a génkezelt sertéshúsból készült élelmiszerek megjelenjenek a boltok polcain.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Skót kutatók úgy alakították a sertések DNS-ét, hogy a halálos légzőszervi kórokozóval, a PRRS-sel szemben rezisztenssé tegyék őket. Az új technológával állatok pusztulását és milliárdos károkat előzhetnek meg évente az állattenyésztők. A génszerkesztés különbözik a génmódosítás technológiájától, míg az elsőben egy szervezet DNS-én precízen elvégzett változtatásról van szó, az utóbbira az jellemző, hogy idegen génszekvenciákat illesztenek egy élőlénybe.

A kutatók génszerkesztéssel eltávolították a sertés DNS-ének egy kis szakaszát, ez a viszonylag kis szerkesztés ugyanis megakadályozza, hogy a PRRS-vírus megtapadjon a sertéssejtek felszínén. Ezután vírusfertőzésnek tették ki az állatokat, az eredmények szerint pedig egyetlen sertés sem betegedett meg. A tudósok ugyanakkor hangsúlyozták, hogy egyetlen idegen gént sem juttattak az állatokba, az eddigi tesztek szerint pedig a szervezetük nem gyengült meg és más módon sem hatott rájuk a beavatkozás. A génszerkesztés végleges, ami azt jelenti, hogy a sertések utódai is öröklik.

A fogyasztók ezzel szemben vonakodnak a génkezelt élelmiszer vásárlásától, ami komoly akadálya annak, hogy az állattenyésztők génszerkesztett sertést tenyésszenek. Mivel a génszerkesztés viszonylag friss eljárás, szabályozása sincs, ezért egyelőre nem majd lehet ilyen sertéseket forgalmazni. A sertéskutatás ugyanakkor állatjóléti kérdéseket is felvet, az eljárás kritikusai szerint ugyanis a rezisztens állatok létrehozása miatt lehetséges, hogy az állattenyésztők lemondanak az állomány életkörülményeinek javításáról. Vannak, akik szerint a tartási körülmények megváltoztatása is segíthet abban, hogy ellenállóbbak legyenek a sertések.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?