Túléli a sertésszektor a közelgő válságot?

agrarszektor.hu
A Pápán megrendezett Nyugat-magyarországi Agrárfórumon az érdeklődők zöme elkötelezett a hústermelés és a húsipar iránt, nem csoda, ha a sertéspiac esélyeiről és veszélyiről tartott kerekasztal-beszélgetést nagy érdeklődés övezte. A sertéspestis árnyékában a legfontosabb kérdés az volt, vajon mennyire készültek fel a termelők és a húsipar az elkerülhetetlenre. A résztvevők képet nyerhettek arról is, hogy külpiacaink hogyan reagálnak az európai járványra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A témát Fórián Zoltán, az Erste Bank vezető agrárszakértője vezette fel a tőle megszokott adatbőséggel. Beszélgető társai a szakma legfontosabb képviselői voltak: Csala Károly, a mohácsi MCS Vágóhíd Zrt. ellátási láncának igazgatója, Kovács László, a Pápai Hús Kft. ügyvezető igazgatója, illetve Dr. Nemes Imre, a Nébih élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi elnökhelyettese és Babati Zoltán, a Vágóállat és Hús Terméktanács elnöke.

Balról jobbra: Dr. Nemes Imre,Kovács László, Csala Károly és Babati Zoltán

A sertéspestis nagyjából egy hónapja jelent meg Magyarországon, a felbukkanása az ukrán határt hónapok óta ostromló vírus miatt várható volt. Bár csak a vaddisznópopulációt érinti, hatása a sertéshúsexportunkra azonnal drasztikus volt. Kovács László elmondta, hogy a Pápai Hús exporttermékei 80 százalékban Ázsiát célozzák, tavaly 4 milliárd forintos árbevételük volt innen -, de ez a piac esett el az elsők között. Magyarországról 1-1,2 millió sertésnek megfelelő mennyiségű áru indul el az ázsiai piacokra, ami most itthon kell, hogy vevőre találjon. Hogy mekkora károkat tud okozni ez a betegség, azt jól mutatja, hogy az orosz húsipart 2007 és 2017 között 1,3 milliárd dollár veszteség érte a sertéspestis miatt, 2017-ben pedig 12 millió dollárt veszített az ukrán húsipar. Lengyelországban márciusban elindult egy mentesítő program, amely a telepek 15 százalékának bezárásával, és 1,5 millió sertés kivágásával fog járni az országban.

Időleges túlkínálat

Az igazán nagy baj akkor fog bekövetkezni, amikor Németországban is felbukkan a vírus. Ha a világ legnagyobb sertéshúsexportőre Európára zúdítja a disznóhúst, akkor azt minden termelő és feldolgozó meg fogja érezni a kontinensünkön. Az idei évben erős belső verseny kezdődik a húsiparban, Kovács László nem rejti véka alá: néhányan el fognak vérezni ebben a megmérettetésben.

Csak azok élik túl ezt a krízist, akik nagy tömegben képesek vágni és feldolgozni a húst"

- véli a szakember. Az ország legnagyobb vágóhídja már tavaly óta készül a vészhelyzetre. "Ázsiai piacainkat tudatosan el kezdtük leépíteni, idén március 20. tájt befejeztük az ide irányuló gyártást. A behozatali tilalom pedig április 4-én lépett életbe" - tudósít Csala Károly, az MCS Vágóhíd ellátási láncának igazgatója. Mint kiderül: a németek is a készletek kisöprésével vannak elfoglalva. A szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy Németországnak 27,5 millió sertésre nincs több vágóhídja, mint nekünk a 2,8 millióra - nyomott értékesítési árak mellett a piactisztulás elkerülhetetlen lesz.

… aztán jön a hiány?

Dr. Nemes Imre optimistán szólt arról, hogy Szingapúr, Hongkong és Macedónia után Japán is lazíthat a behozatali korlátozásokon. Ahogy az előbbi országok, úgy a szigetország is lehetővé teheti, hogy az importtilalom csak Magyarország érintett részeire vonatkozzon, ne az egész országra. Kovács László pesszimistábban ítélte meg fő célországunk rugalmasságát, szerinte évekig eltarthat, mire visszaszerezzük ezt a piacot. Fórián Zoltán elemző azonban rámutatott: az éhség nagy úr. Ha a sertéspestis eléri Németországot, akkor Japán rá fog kényszerülni arra, hogy lazítson a korlátozásokon.

Vágósertések úton (Horvátország)

A Nébih szakembere kitért arra, hogyan lehetne hatékonyan gátolni a kór terjedését. "Két példa már van előttünk a probléma kezelésére. A balti államokban megpróbálták kiirtani az érintett vaddisznó-állományt, de ezzel csak a vírus terjedését segítették elő. A csehek viszont fizikailag lezárták a fertőzött területet, és a vírusra bízták, hogy a maga tempójában elvégezze a gyérítő munkát. Mi az érintett területet lezárjuk, a körülötte lévő, mentes állományokat viszont intenzíven gyérítjük, ezzel akadályozva meg a kór terjedését." Babati Zoltán a Vágóállat és Hús Terméktanács képviseletében az élősertés-szállítmányok hermetikus zátságának fontosságát hangsúlyozta. A legfontosabb azonban most az, hogy minden telepen a végsőkig szigorítsák az óvintézkedéseket: egy egész szektor jövője múlik rajta.

Globálisan telített a piac

EZ IS ÉRDEKELHET
Fórián Zoltán az ágazat hosszabb távú kilátásaira is kitért. Japán a maga 50 százalékos önellátottsági szintjével a jövőben is vonzó célpont lesz, főként az európainál 25 százalékkal magasabb árai miatt. 2019-ben életbe lép az Európai Unióval kötött partnerségi megállapodás is, melynek keretében fokozatosan elhanyagolható szintre csökken a közösségből érkező élelmiszeripari termékek vámja. A szakértő hozzáteszi: India a jövőben fontosabb piac lesz, mint Kína. Utóbbi már 435 millió sertést tart, és közel a 100 százalékos önellátottság. Figyelembe véve a keresleti-kínálati viszonyokat, Fórián Zoltán sertéspestis nélkül is több hullámban érkező válsággal és csökkenő sertésárakkal számol 2030-ig.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?