Európa 8 legnagyobb tehenes országa

agrarszektor.hu
A legtöbb tejhasznú tehénnel Németország dicsekedhet, de a leginkább válságrezisztensnek az írek tehenészetei bizonyultak. Az orosz embargót és a tejkvóta kivezetését is töretlen lendülettel vészelték át.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2014-ben érte az első megrázkódtatás Európát, amikor Oroszország bejelentette, hogy nem kíván élelmiszert és mezőgazdasági termékeket importálni a közösség területéről. Ezt hamarosan újabb drasztikus változás követte, a tejkvóta kivezetése 2015-ben. 2015 elejétől egészen 2016 augusztusáig folyamatosan zuhant a tej átvételi átlagára, mígnem Magyarországon elérte a 65 forintos kilónkénti árszintet. Ezt fokozatos konszolidáció követte, végül a tej ára tavaly év végére újra felkúszott a válság előtti 101 forintos szintre. A változás leginkább az ázsiai piacok tejigényének növekedésével magyarázható, de az unió termelésönkorlátozó támogatása is könnyített a helyzeten.

Európa legnagyobb tehénállományai a tengerparti és hegyvidéki országokban találhatók, vagyis ott, ahol a klíma kedvez a nagytömegű szálastakarmány és gabonafélék előállításának. A válságos évekre a két legnagyobb állománnyal rendelkező tagállam - Németország és Franciaország - fokozatos létszámcsökkentéssel reagált.

Az utóbbi 7 évben az írek növelték legdinamikusabban a tejelő állományukat, és ez az egyetlen ország, amelyikben azóta sem torpant meg a bővülés.

Impozáns fejlődésen ment át Hollandia is, de ott a területi kapacitások végessége abszolút határt szab a növekedésnek. Az olaszok állománybővülése is megtorpant, de így is átlépték a 2 milliós egyedszámot, egyre több hazai tejjel ellátva feldolgozókapacitásaikat. Magyarországon 2014-ben 255 ezer egyedet számlált a tejhasznú állomány, ami 2017-re 244 ezerre csökkent.


NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?