Több százmilliós forgalom egy hektáron: lisztkukac és társai

Agrárszektor
A terraristák és a horgászok örömére magyar rovartenyésztők is akadnak, akik futárszolgálatukkal házhoz viszik a kaméleonok, madárpókok és egyéb kedvencek táplálékát, vagy a kész csalit.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

250 milliós forgalmat bonyolít le Heves megyei Gyöngyöstarján határában az Agro-Multifood Kft. Hat fűtött csarnokban folyik a lisztbogarak és giliszták tenyésztése. Az adózott eredményük 2016-ban több mint 8 millió forint volt, ehhez mintegy másfél hektárt igényelnek a termőföldből. Télen-nyáron 40 embernek biztosítanak munkát ebben a szegénynek mondható régióban. A vállalkozást három holland üzletember alapította 1995-ben. Termékeik hobbiállat-eledelként és csaliként Hollandiában, Franciaországban, Belgiumban és Németországban találnak vevőre.

A magyar tulajdonú Bugs World sokkal fiatalabb vállalkozás. Közvetlenül a hazai hobbiállat-tartókat szolgálja ki:

egyetlen nap alatt vállalják a megrendelt lárvák, bogarak leszállítását.

Csótányok, szöcskék, sáskák, lepkék hernyói, bogarak és legyek szerepelnek a kínálatukban, összesen 17 faj. Tiszakécske mellett, két hektáron foglalkoznak rovarok tenyésztésével. A padlófűtött csarnok több termében a különféle fajoknak eltérő hőmérsékleti és fényviszonyokat állítanak be.

A legtöbb gondoskodást a sáskák igénylik. Övék a legvilágosabb terem, és 40-45 fokos meleget élveznek. Még télen is biztosítani kell számukra a friss füvet, ami a mi klímánkon megnehezíti a tenyésztésüket. A tücskök már beérik 35 fokkal. A lisztkukacok ehhez képest igénytelenek, 60 fokos pára mellett 26-28 fokos melegben tenyésznek, és nagyjából egy hónap alatt a lárvából bogárra fejlődnek, majd ismét petét raknak.

Az egyes fajok tartási nehézségeit jól tükrözi az alábbi táblázat, melyben a kiskereskedelmi áruk szerepel:

  • fekete tücsök 1000 db, minden méret       1200 Ft
  • keleti vándorsáska 50 db, kisméretű         1450 Ft
  • argentin csótány 50 db, kisméretű             1000 Ft
  • katonalégy-árva 200 db, nagy méretű       1000 Ft
  • gyászbogárlárva 100 db, kisméretű             700 Ft
  • lisztkukac 400 db, normál méretű                500 Ft

A fenti fajok fehérjetartalma 18 és 33% között ingadozik, a legtáplálóbbak a csótányok. A tiszakécskei kéthektáros farmon 10 ember csak a rovarok körül tevékenykedik, de a csomagolás és szállítás is igénybe vesz néhány dolgozót. Külföldi források (Alimentation animale, 2018.) egy

3000 négyzetméteres csarnokkal javasolják egy "bogaras" vállalkozás indítását.

A technológia egyes elemei szakmai titkot képeznek, a magyar vállalkozás tulajdonosai csak annyit árultak el az agrárszektor.hu-nak, hogy külföldön gyűjtött és saját tapasztalat alapján dolgoznak. Azt azonban így is tudni lehet, hogy a rovarok takarmánya javarészt gabonaipari vagy egyéb melléktermék, pl. búzakorpa, selejtrépa, amihez egyéb összetevőket adnak. A takarmányt általában közvetlenül a lárvákhoz keverik egy tálcán, az etetés naponta történik.

Ha nem állateledel lesz…

EZ IS ÉRDEKELHET

Az élelmiszeripari feldolgozásra érett kort a fajok többsége 30 és 90 napos kor között éri el. Ekkor következik a gőzölés, ami pillanatok alatt elpusztítja a rovart, majd a préselés, centrifugálás, szárítás, csomagolás. A végtermék általában rostban és zsírban gazdag liszt, kiegyenlített aminosav-összetétellel és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olajjal. Jelenleg a rovaripari termelőket uniós szinten egy non-profit érdekvédelmi szervezet, az International Platform of Insects for Food and Feed (IPIFF) képviseli, amely kb. 40 kisebb-nagyobb céget tömörít magában. A szervezet segíti a termelőket az engedélyeztetési kérelmek benyújtásában.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?