Olcsóbb lesz a hal, mert csökken az áfa

agrarszektor.hu
Januártól 15-18 százalékkal csökkenhetnek a halárak annak nyomán, hogy a hal áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken. A Földművelésügyi Minisztérium (FM), illetve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet új minőségi védjegyet is bevezet a szektorban. A "Minőségi magyar hal" tanúsító védjeggyel a fogyasztók könnyebben megkülönböztethetik a magyar minőségi halat a tengeriektől.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A "Minőségi magyar hal" tanúsító védjeggyel a fogyasztók könnyebben megkülönböztethetik a magyar minőségű halat más halféleségektől, haltermékektől, különösen a tengeri halaktól.
A miniszter ismertette: a védjegyet a terméklánc bármely szereplője megszerezheti felmenő rendszerben, ha megfelel a feltételeknek.

A "Minőségi magyar hal" tanúsítványt élő halra, illetve feldolgozottnak nem minősülő haltermékekre, így halhúsokra lehet használni, halkonzervre még nem - jelentette be Fazekas Sándor agrárminiszter. A termelésnek és feldolgozásnak Magyarországon kell történnie, amelyhez a szaktárca technológiai kritériumokat ír elő. A minőségi kritériumokat pontyra, afrikai harcsára, fogassüllőre, és pisztrángra határozták meg.

Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke szerint a védjegy rpvén a fogyasztók biztonsággal vásárolhatnak alacsony zsirtartalmú, iszapmentes, kitűnő ízű magyar halat. Mintegy 18 ezer tonnával Magyarország lett a második legnagyobb pontytermelő Európában az idén, afrikai harcsából pedig az ország közel 4 ezer tonnát állít elő, amely listavezető európai szinten.

Az ország bruttó haltermelése mintegy 22 ezer tonna. Körülbelül 2,5 ezer ember foglalkozik halgazdálkodással, és 385 cég tógazdálkodással. A Magyar halgazdálkodási operatív programban (Mahop) 16,5 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre fejlesztésre, rekonstrukcióra és intenzív akvakultúrás telepek létrehozására.

A haltermelési ágazat éves árbevétele 12,5-13 milliárd forint, a jövedelemtermelő képessége alacsony, 4 százalék körüli. A magyarországi évi halfogyasztás fejenként 6,0-6,5 kilogramm, ami jelentősen elmarad az uniós 23 kilogramm körüli átlagtól. A magyar haltenyésztők jelentős mennyiséget - évente mintegy 3,5 ezer tonnát - exportálnak Lengyelországba, Csehországba, Ausztriába, Romániába.

Januártól 15-18 százalékkal csökkenhetnek a halárak az általános forgalmai adó csökkenése miatt, illetve annak következtében, hogy a parlament a vízkészletjárulékot hektáronként 25 ezer köbméterben díjmentessé tette. Amennyiben e rendeletmódosítás nem következett volna be, az ágazatnak egymilliárd forintnyi vízkészlethasználati járulékot kellett volna fizetnie - tette hozzá Németh István.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?