Madárinfluenza: mostantól szigorú ellenőrzések a baromfitartóknál

agrarszektor.hu
Átfogó járványvédelmi ellenőrzéseket indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a baromfitartóknál. A hatósági vizsgálatok célja a madárinfluenza megelőzése, amelynek felbukkanására az őszi-téli vadmadárvonulások idején ismét nagyobb az esély. Az akciót a Baromfi Termék Tanács (BTT) kezdeményezte.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egységes és szigorú hatósági ellenőrzésekre számíthatnak a baromfitartók a madárinfluenza-járvány ismételt kitörésének megelőzése érdekében - áll a Nébih közleményében, A hivatal a leginkább veszélyeztetett megyékben - elsősorban Bács-Kiskunban, Békésben és Csongrádban - méri fel a baromfiágazat járványügyi készültségét a BTT kezdeményezésére.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

A vírus ismételt felbukkanására számítani kell az őszi-téli vadmadárvonulások időszakában, de a kórokozó megjelenésének kockázatát jelentősen csökkenteni lehet a célzott járványvédelmi intézkedések szigorú betartásával. A helyszíni ellenőrzések főként a telepítési sűrűségre és létszámengedélyekre, a beléptetésre, a telepi zártságra, a zárt takarmánytárolásra, a zárt helyen megvalósított etetésre és itatásra, illetve az állatok és a takarmányok nyomon követhetőségére irányulnak.

A tavalyi, magas patogenitású madárinfluenza-járvány több mint 11 milliárd forint közvetlen kárt okozott a hazai baromfiágazatnak. Noha az őszi hatósági audit elsődlegesen a figyelemfelhívásra, az állattartók előzetes felkészítésére és támogatására irányul, a legfontosabb járványvédelmi előírásokat megsértő baromfitermelők szankciókra is számíthatnak - áll a Nébih közleményében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?