Ukrajna felől megint támad a sertéspestis

agrarszektor.hu
Ismét megjelent a magyar határ közelében az afrikai sertéspestis (ASP). A vírust egy Beregújfalunál elhullott vaddisznótetemből mutatták ki, és az esetről a kárpátaljai hatóság értesítette a magyar illetékeseket. A kórokozó az embert nem betegíti meg, de a sertésekre és a vaddisznókra rendkívül veszélyes, mert nem gyógyítható.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kimutatták egy Beregújfaluban talált vaddisznótetemből a sertéspestist a kárpátaljai hatóságok. Az unióban az ASP 2014-ben jelent meg először. A betegség nagyon gyorsan terjed mind a Baltikumban és Lengyelországban, mind Ukrajnában nyugati irányba. A vírus behurcolásának rendkívül nagy a kockázata Magyarországra, ezért az országos főállatorvos felhívja az állattartók, a vadászok és a lakosság figyelmét a megelőzés fontosságára - derül ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleményéből.

A kárpátaljai szakemberek az érintett község körzetében karantén intézkedéseket vezettek be, megtiltották a vadászatot annak a vadásztársaságnak a területén, ahol az ASP-vel fertőzött vaddisznótetemet megtalálták. Emellett a helyi állatorvosok 20 kilométeres körzetben bejárják a környező falvakat és megvizsgálják a háztáji sertéseket, amelyek szállítása kizárólag az egészségügyi szolgálat engedélyével lehetséges. A vírus Ukrajnában széles körben jelen van.

Magyarországon eddig még nem jelent meg az ASP vírusa a tárca közleménye szerint Az országos főállatorvos már januárban elrendelte Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elhullott vaddisznók folyamatos és fokozott keresését, valamint azok laboratóriumi vizsgálatát. Eddig mintegy 4 ezer minta vizsgálatát végezte el a Nébih nemzeti referencia laboratóriuma.

Lényeges előírás, hogy a határon sertéshúst, húskészítményt még magáncélra is tilos az országba behozni. Továbbá szigorúan tilos sertésekkel élelmiszerhulladékot etetni. Meg kell akadályozni, hogy a házi sertések vaddisznóval vagy abból származó hulladékkal érintkezzenek. Kérik a gazdákat, ha tüneteket észlelnek állataikon, haladéktalanul jelezzék állatorvosuknak. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?