1,2 milliárd jut a sertéságazat támogatására

MTI
A magyar élelmiszeripari kivitel az elmúlt öt évben a harmadával növekedett. A sertéságazat támogatására most 1,2 milliárd forintot különítettek el, elsősorban azért, mert az állatlétszám még mindig nem indult emelkedésnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban a korábbinál 180 milliárd euróval több kerül az állattartó ágazatba az agrártámogatásokból az unióban - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Herceghalmon, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége küldött közgyűlésén. Magyarország élelmiszeripari kivitele 37 százalékkal emelkedett az elmúlt fél évtizedben. A mezőgazdasági bruttó kibocsátás hozzáadott értéke pedig több mint 50 százalékkal javult az elmúlt hat évben.

A sertéságazat viszont stagnál, ezért a megsegítésére 1,2 milliárd forintot különített el a kormányzat. Versenyképes maradt az ágazat a válságban, de a sertéslétszám még nem érte el a megfelelő mértéket - jelentette ki a tárcavezető.

Fazekas Sándor egy kenderesi disznóvágáson (Fotó: MTI/Mészáros János)

Valójában a hazai sertésállomány mára 2,89 millió darabos történelmi mélypontra süllyedt - derül ki az agrárszektor.hu korábbi összeállításából. A piaci szereplők többsége az újabb vidékfejlesztési felhívások elbírálására vár, ezért késlekedik a fejlesztésekkel. Pedig az ágazat helyzete rég volt ennyire kedvező, a 400 forint fölötti felvásárlási árak azt jelentik, hogy a jó termelők akár kilogrammonként 80 forintos haszonnal is kalkulálhatnak.

Fazekas Sándor újabb áfacsökkentési lehetőségekről is szót ejtett Herceghalmon, konkrét termékekre azonban nem tért ki. Előadása után részt vett a Magyar Állattenyésztésért Díjak átadásában, amelyeket 2014-től ítél oda minden évben a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?