Hiába tejel milliárdokat a kormány, mégis tüntetés lesz

agrarszektor.hu
Két nagykereskedő cég telephelye előtt tartanak demonstrációt március 18-án a hazai tejtermelők, akik így akarnak tiltakozni az árletörő hatású, dömpingáras tejtermékimport, a tisztességtelennek tartott kereskedelmi magatartás és az alacsony tejfelvásárlási árak miatt. A kormány a közelmúltban több mint 11 milliárd forint rendkívüli támogatást szavazott meg, de az állattartók szerint "nagyobb a baj, mint a támogatás". A veszteségek miatt sokan állatállományuk vágóhídra küldését fontolgatják és hosszabb demonstrációs sorozatot sem tartanak kizártnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Alföldön és a Dunántúlon is tiltakozó demonstrációkat tartanak március 18-án a hazai tejtermelők - mondta az agrárszektor.hu-nak Istvánfalvi Miklós, az ágazati szereplőket tömörítő Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács társelnöke. A tüntetéseket két nagykereskedő vállalat, a Sajtkalmár Kft. nádudvari telephelyénél, illetve a Food&Drinks Hungary Kft. balatonfüredi fióktelepénél tartják meg. Előbbi cég a termelők szerint az ország egyik legnagyobb sajtimportőre, míg utóbbi inkább az UHT tejek piacán számít nagynak.

A balatonfüredi Ipoly Szálló elé 500-1000 termelőt várunk, de szeretnénk elérni, hogy a tejfeldolgozók képviselői is eljöjjenek - mondta Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. ügyvezetője, az akció egyik helyszínének szervezője. A szálló, akárcsak az Anna Grand Hotel is, a Food&Drinks Kft. tulajdonosának érdekeltsége.

MTI-fotó: Kálmándy Ferenc

Istvánfalvi Miklós szerint a tejtermelők az alacsony felvásárlási árak, a tejtermékek kontrollálatlan és árletörő hatású importja, illetve a kereskedők árképzési gyakorlata miatt demonstrálnak. A kiskereskedelmi láncoknak petíciót adnak át, amelyben fél évig önkorlátozást kérnek a tejtermékek importjában. Ha nem történnek változások, a mostani csak a kezdete lesz egy hosszabb demonstrációs sorozatnak - tette hozzá a társelnök. 

A gazdálkodók már tavaly év végén is megpróbáltak fellépni a kiskereskedelemmel szemben, és kilátásba helyezték, hogy nem adják át a feldolgozóknak a megtermelt tejet, ha az üzletláncok nem hajlandók többet fizetni az átvett tejtermékekért. Ez az akció azonban kudarcba fulladt, mert nem kapott kellő termelői támogatottságot. Ismert ugyanakkor, hogy a kormány időközben döntött arról, hogy a súlyos piaci helyzet miatt több mint 11 milliárd forintos rendkívüli plusztámogatást nyújt az állattartóknak, illetve hosszabb távú tejágazati stratégia megalkotásáról is határozott. A gazdálkodók azonban most úgy értékelik, hogy az egyre súlyosabbá váló helyzetben a többlettámogatás sem elegendő a problémák rendezésére, bár a kiválasztott tiltakozási helyszínek azt jelzik, hogy a demonstráció nem kifejezetten a kormány ellen irányul.

A nyerstej ára ma Magyarországon a legalacsonyabb a térségben, mégis folyamatos a feldolgozott tej- és tejtermékek importja - mondja Istvánfalvi Miklós. Januárban már 5 forinttal olcsóbban lehetett exportálni a 78 forintos literenkénti termelői átlagos tejárnál, márciusra pedig az exportár 15-16 eurócentre, a termelői ár pedig 73 forintra esett. Korábban az áfacsalás volt a ludas a dologban, most azonban az európai túltermelés miatt túlzottan is alacsony dömpingárak alakultak ki.

MTI-fotó: Bodnár Boglárka

Bár már egy éve, a tejkvóták eltörlése és az orosz embargó bevezetése óta tart az áresés az uniós piacon, érdemben nem csökkent a tejtermelés, sőt még emelkedett is. A mára kialakult kíméletlen verseny lényegében arról szól, hogy a tőkeerősebb uniós tejpiaci szereplők feleslegeiktől akár veszteségeket termelő dömpingárakkal is igyekeznek megszabadulni, és megpróbálják kibekkelni azt, hogy a gyengébbek feladják a küzdelmet, mer így új piacokat nyerhetnek.

Az uniós felesleg jelentős része ma a magyar piacon köt ki, és az import miatti árcsökkenés nyomán a mai felvásárlási árak a támogatásokkal együtt sem fedezik a gazdálkodók önköltségét. Istvánfalvi Miklós szerint ezért több termelő azt fontolgatja, hogy egy-két hónapon belül, a betárolt tömegtakarmányok felhasználása után csökkenti állományát, vagy teljesen abbahagyja a tejtermelést.

Ugyan tagként több kiskereskedelmi lánc is belépett a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsba, de ezzel kapcsolatban vegyesek a termelői és feldolgozói tapasztalatok. A szakmaközi szervezeteket eleve azért hozzák létre, hogy a teljes termékpálya szereplőit összefogva, lehetőleg "házon belül" oldják meg a piacszabályozási problémákat. Eddig azonban - állította Istvánfalvi Miklós - a terméktanácsban nem sikerült olyan megállapodást aláírniuk, amely érdemben javítaná a tejtermelők és -feldolgozók helyzetét. Egyes láncok tartják magukat ahhoz, hogy alaptermékeket - így 1,5 százalékos UHT tejet - nem importálnak, hanem hazai gyártótól szerzik be a szükséges mennyiséget. Akad azonban olyan kiskereskedelmi lánc is, amely továbbra is az olcsó importból profitál - tette hozzá Istvánfalvi Miklós.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03