Eldurvult a tüntetés Erdélyben: már az emésztőgödörbe öntötték a tejet a gazdák

Eldurvult a tüntetés Erdélyben: már az emésztőgödörbe öntötték a tejet a gazdák

MTI
Demonstrációt tartottak az erdélyi tejtermelők szövetségének tagjai. A megmozduláson drámai módon jelezték a problémájukat: emésztőgödörbe öntöttek egy tartálykocsinyi tejet, tiltakozásul amiatt, hogy nincs vevő a termékükre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az erdélyi tejtermelők szövetségének (BOVICOOP) több mint száz tagja tartott tiltakozó akciót a Szilágy megyei Járaszurduk (Surduc) településen. A megmozdulás oka az volt, hogy április elsejétől egy feldolgozó cég sem akarja felvásárolni az általuk termelt tejet. Daniel Frei, a több erdélyi megye termelőit összefogó szövetség elnöke elmondta, hogy a gazdák Erdély-szerte nehéz helyzetbe kerültek.

Negyvennyolcezer liter tejet termelünk naponta, és nincs kinek eladni. Kénytelenek vagyunk elajándékozni, hogy ne romoljon meg

- mondta Daniel Frei.

A szakember kifejtette, hogy a gazdák csekély összeget, 1,4 lejt (108 forint) kérnek egy liter tejért, ami alig fedezi költségeiket, de még így sem tudják eladni. Eközben a romániai üzletekben literenként 5 és 15 lej (384-1152) közötti áron lehet tejet vásárolni. Daniel Frei szerint a kormánynak kellene megoldást találnia a szerinte tarthatatlan helyzetre, és közvetíteni a tejtermelők és -feldolgozók között. A BOVICOOP elnöke rámutatott: sok farmnak a léte múlik ezen, ugyanis számos tejtermelő ki sem tud lépni a szektorból, mivel uniós támogatással hozta létre vállalkozását.

A Digi24 hírportál az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai alapján arról számolt be, hogy Románia tejfogyasztása 2015 és 2020 között 10%-kal nőtt. Az ország jelenleg 25-ször több tejet importál, mint 1989-ben. A legnagyobb mennyiségben Magyarországról érkezik a tej, de lengyel, cseh, német és görög tej is kerül a romániai üzletek polcaira. Eközben a tejtermelés szempontjából Románia uniós szinten az utolsó helyen van. A szakma szerint ennek fő oka, hogy a román kormány kevésbé támogatja a gazdákat, mint más európai uniós országok. A Digi24 szerint a román szarvasmarha-tenyésztők évi 73 eurós támogatást kapnak egy állat után, míg Bulgáriában 189 euró, más uniós államokban pedig több száz euró támogatás jár, így ott a gazdák olcsóbban tudják megvételre kínálni a tejet is .

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?