Most elszakadhat a cérna - Itt is kritikus a helyzet

agrarszektor.hu
Kritikus a helyzet a sertésszektorban is a felvásárlási árak csökkenése miatt, ezért a V4-ek agrárkamarái azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy hozzon hatékony intézkedéseket. A kamarák szerint változtatni kellene a 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató nagyvállalatok besorolásán, mert sokukat igazságtalanul zárják ki a támogatási rendszerből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az agrárpiac és az élelmiszerpiac helyzete egyaránt napirendre került a visegrádi országok (V4) agrárkamaráinak kétnapos ülésén a Tokaj-hegyaljai Mádon - mondta Györffy Balázs a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a tanácskozást követő sajtótájékoztatón. A Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamarának (SPPK), a lengyelországi Agrárkamarák Nemzeti Tanácsának (KRIR) és a Cseh Köztársaság Agrárkamarájának (AKÈR) képviselői a szervezet 59. ülésén egyebek mellett a tejkvótáról, az állattenyésztésről, az eredetvédelemről,a földadókról, a földhaszonbérletről tárgyaltak - mondta Györffy Balázs. A tejágazatban a tejkvóta megszűnése és az orosz embargó miatt jelentősen csökkentek a felvásárlási árak a visegrádi országokban, ugyanakkor a takarmánynövények rossz terméseredményei és az alacsony kukoricatermés miatt a szemestakarmányok ára valószínűleg emelkedni fog.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A sertésszektorban is kritikus a helyzet, a V4-ek kérik az Európai Bizottságot, hogy mielőbb hozzanak hatékony intézkedéseket, mivel a tej- és a sertéshústermelés jövője a legtöbb uniós tagállamban is nehézségekkel teli. A NAK elnöke megemlítette a közelmúltban a vörös húsok káros hatásáról publikált készült tanulmányt, amelynek megállapításaival, mint mondta nem ért egyet, és amely véleménye szerint újabb komoly zavart okozott a tenyésztők körében. Ez a megbélyegzés indokolatlan, és erősen piactorzító hatása van.

Az eredetvédelemmel összefüggésben Györffy Balázs az uniós méz kínai ipari minőségű mézzel történő keverését emelte ki, és leszögezte, hogy ezeknek a termékeknek a piaci térnyerése elfogadhatatlan, a szabályozást szigorítani szükséges, mind a termelők, mind a fogyasztók érdekében.

A V4 agrárszakemberei megtárgyalták a földadók és a földhaszonbérlet kérdését is - mondta a NAK elnöke, megjegyezve: egyetértés volt abban, hogy a földnek elsődlegesen a gazdálkodók tulajdonában, használatában kell maradnia. Ugyanakkor nehezen kezelhető az az eljárás, amely kizárólag az újonnan csatlakozott tagállamok esetében indít átfogó felülvizsgálatot a tagállami szintű birtokpolitikai szabályrendszereket illetően. Ebben a kérdésben összehangolt fellépés szükséges - hangsúlyozta.

 

A nagyvállalati besorolásról szólva a NAK elnöke kitért arra: ha egy vállalkozás 250-nél több embert foglalkoztat, már nagyvállalatnak számít, holott éves nettó árbevétele és mérlegfőösszege alapján európai összehasonlításban csak a kisvállalkozások, vagy legfeljebb a középvállalkozások méretét éri el. Ez komoly hátrányt okoz a közép-európai országok élelmiszeripari vállalkozásainak, mert kizárja azokból a pályázatokból, amelyet kis- és közepes vállalkozásoknak írtak ki.

Éppen ezért a V4 agrárkamarái arra kérik az Európai Bizottságot, hogy ne automatikus legyen a nagyvállalati besorolás, hanem a három kritériumot együtt vegyék figyelembe, és csak azok együttes teljesülése esetén sorolják az élelmiszeripari vállalkozásokat a nagyvállalati körbe - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14