Kihívások a takarmányozásban: új technológiák kellenek

agrarszektor.hu
Olyan technológiai megoldásokat kell alkalmazni a tejelő tehenészetek tömegtakarmány-előállításában, amelyek évente többszöri betakarítást tesznek lehetővé - hangzott el a KITE Zrt. tedeji gyakorlati bemutatóján. Egyre kisebb területen lehet ugyanis megtermelni a takarmánynövényeket, ezért a megmaradó földekről több és jobb takarmányt kell betakarítania a gazdálkodóknak. Legnagyobb mennyiségben kukorica szilázst használnak tömegtakarmányként, de ma már egyre többen ismerik fel az alternatív silónövények magasabb beltartalmi értékében rejlő lehetőségeket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Versenyképességet javító gépeket mutattak be tehenészeti telepek számára azon a közelmúltbeli gyakorlati bemutatón, amelyet a nádudvari KITE Zrt. rendezett a Hajdú-Bihar megyei Tedejen. Az esemény középpontjában a tömegtakarmányozás és a másodvetés gépei álltak, amelyekkel a tavaszi szálastakarmány betakarítást, az egy-és többmenetes betakarítási megoldásokat és a másodvetésű silókukorica sávos művelését mutatták be.

A tejelő tehenészetek egyre kevesebb földterületen termelhetik meg a takarmánynövényeiket, ezért olyan technológiai megoldásokat kell alkalmazniuk, amelyek - a kieső területeket kompenzálva - évente többszöri betakarítást tesznek lehetővé - jelentette ki Bódi László, a Tedej Zrt. vezérigazgatója. Úgy véli, a gépesítettség javításán túl fontos lenne az ipari takarmányok arányának visszaszorítása is, mivel azok drágák és feleslegesen terhelik az állatok szervezetét.

A tömegtakarmányozásában jelenleg kiemelkedő szerepe van a silótakarmányoknak. A termelők a kukorica szilázst használják a legnagyobb mennyiségben, de az ágazat szereplői növelnék a nagyobb beltartalmi értékű silótakarmányok arányát is - jelentette ki Mátyás- Dzuró Tímea, a Sil-All szakembere. Véleménye szerint például a lucerna szenázs sokkal jobb beltartalmi értékeket mutat a kukorica szilázsnál, ezért egyre több állattartó igyekszik a termelésbe vonni.

A szántóföldi bemutatókon a JCB, a Joskin, az Orthman, és a John Deere mellett a Kuhn gépei is szerepeltek, mivel a KITE kínálatában mostantól a Kuhn állattenyésztési gépei is megtalálhatók. A gyakorlati előadásokat Hadászi László, fejlesztési és szaktanácsadási igazgató, Sojnóczki István, fejlesztési és szaktanácsadási igazgató helyettes, Kiss Sándor, a gépkereskedelmi osztály marketingmenedzsere és Tarnai Bálint, a logisztikai kereskedelmi osztály vezetője tartották. A bemutatón a többféle kasza, rendképző, bálázó, bálacsomagoló, illetve önjáró permetezőgép mellett a sávos művelés vetőgéppel kapcsolt, egymenetes, hatsoros, illetve külön menetben járatott tizenkét soros rendszerét is megismerhették a résztvevők.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?