Fajtaválasztás, növényvédelem, tápanyag, agrotechnika - szója 2024

Fajtaválasztás, növényvédelem, tápanyag, agrotechnika - szója 2024 (x)

PR
Az elmúlt évek kihívásai (Covid–19-világjárvány, az orosz–ukrán háború, a 2022. évi aszály, majd az ezt követő 2023. évi áresés) szükségszerűen fájdalmas gondolkodásra és egyedi döntésekre készteti a hazai termelőket, akik oly sok év halogatása után talán végre felfedezik a szóját, amely kisebb ráfordítást igényel, könnyen eladható és stabilan termeszthető.

Elérkezett az idő a kalászos, kukorica, repce, napraforgó vetésforgóból kilépni, és tudásalapú, profi gazdálkodásra áttérni, mert a gabonatermesztés aranykora lejárt. Kukoricára továbbra is szüksége lesz a hazai takarmány- és szesziparnak, de kapjon végre lehetőséget a szója is.

Kukoricához képest a szója tápanyagigénye szerényebb, így a szója termesztése jóval olcsóbb, mint a kukoricáé. Ez kisebb tőkeigényt, alacsonyabb kockázatot és a halasztott fizetésű inputköltségek mellett kedvezőbb kamatköltséget is biztosíthat. Szinte minden termelési körzetre található olyan fajta, amelyik szárítás nélkül betakarítható. A légköri nitrogén megkötése által az utóvetemény számára is felhasználható tápanyagot hagy, vagyis a következő évben ezzel jelentős műtrágya-megtakarítás érhető el. A szója már 1 tonna/ha termésnél is nyereséget termelhet, hiszen a hektáronkénti költsége lényegesen kedvezőbb és ehhez jön még az alapszintű (BISS) támogatáson felül a termeléshez kötött szemesfehérje-támogatás (2023-ban cca. 92.000 Ft/ha), amely a költségek egy részére többletfedezetet nyújt, javítva ezzel a szójatermesztés jövedelmezőségét.

Ha a kukoricatermelőink 3–5%-a átállna szójára, az cca. 30–50.000 ha növekedést jelenthet a szója esetében, ez a tavalyi szója vetésterület cca. 50–80%-a! Minden termelőnek javasoljuk, ha idén is részben a szója mellett dönt, minél előbb gondoskodjon a szükséges vetőmag beszerzéséről, keressenek bennünket, most még ki tudjuk szolgálni Önöket!

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, milyen érvek szólnak még a szója mellett:

  • A 2023-as aratás után a szójatermesztők átlagos 150–200.000 Ft/ha haszonra tehettek szert, de még az aszályos 2022-es évben is eredményesen termesztették a szóját.
  • A szója értékesítése a legkönnyebb feladat, hiszen az egész EU területén a tényleges szükséglethez képest lényegesen kevesebb szójababmennyiség áll rendelkezésre. Az őszi betakarítást követő intenzív felvásárlási szakasz után tavaszra alig marad a gazdáknál elérhető, megvehető szójababkészlet. Ez más növények esetén nem mondható el: lásd a hazai kalászos-, kukorica-, napraforgókészleteket.
  • Minőségi, oltott vetőmag használata és a fajtához javasolt ter­mesztéstechnológia mellett olcsóbban, akár N-műtrágya-mentesen is termeszthető a szója.
  • 2022-ben, amely a meteorológusok szerint az utóbbi 100 év legszárazabb éve volt, a szója az országos átlagtermés mellett is nyereséges volt. A kukorica esetén egyetlen megyénk sem tudott számottevő eredményt felmutatni.
  • A szója terméscsökkenése 5 év átlagához hasonlítva a 2022-es, aszályos évben 24% volt, a napraforgó esetén ez 35%, míg a kukorica esetében több mint 50 százalék.
  • A gépi munka használata is kevesebb a kukoricához viszonyítva és ez igaz a logisztikai költségekre is. Jelentős az anyagmozgatás, tisztítás és a tárolási költségtöbblet is a kukoricához képest, egy területegységre vonatkoztatva. Nem mindegy, hogy egy hektárról 3–5 tonna, vagy 8–12 tonna termést kell logisztikailag kezelni.
  • A szója nehezen számszerűsíthető utóvetemény hatása egy olyan feltétel, amellyel érdemes és kell is számolnunk. A szóját követő kalászos kultúra minimum egy tonna többlettermést adhat egy közepes termésű szójabab után.
  • A zöldítésben betöltött szerepe megkérdőjelezhetetlen. Mivel nitrogénmegkötő növény, ökológiai másodvetésként is vethető. A zöldítés célja a környezeti fenntarthatóság elősegítése és a biodiverzitás megőrzése

A hazánkban elérhető fajták között jelentős eltérést tapasztalunk, a termés mennyiségét és beltartalmát nagyon sok külső tényező befolyásolhatja, így a talaj típusa, szerkezete, pH-értéke, a táp­anyag feltöltöttségi szintje, műtrágyázás, a vetőmag oltása és az évjárathatás, amit a korábbi években is megtapasztaltunk. A termesztés során minden ismert feltételt figyelembe kell vennünk és a körülményeinkhez, az alkalmazott technológiánkhoz leginkább illő szóját kell választanunk. A rövidebb (000-00-0) tenyészidejű fajtáink vetésterülete évről évre nő. Ez részben annak is köszönhető, hogy már ezekben az éréscsoportokban is az országos átlag feletti, akár 4,0–5,0 tonna/ha terméspotenciálú, illetve kiemelkedően magas fehérjetartalmú fajtáink érhetőek el, másrészt vannak olyan hazai termőtájak, ahol a termelőink az őszi betakarítási/szárítási csúcs miatt ezeket részesítik előnyben.

Hazánk összes, szójatermelésre alkalmas területére tudunk biztosan beérő fajtát kínálni!

ES COMANDOR (000) hazai és európai szinten elismert igen korai fajta, optimális, átlagosan 75–80 cm magasságú, kettős – étkezési és takarmány alapanyag – hasznosítású, nagy magvú, fehér-sárga köldökű szója. Rövid tenyészideje miatt másodvetésben kiemelkedő jelentőségű, számtalan termőhelyen bizonyított már.

Az igen korai (00) csoportba tartozó, évek óta megbízhatóan teljesítő ES MENTOR (00) a NÉBIH elmúlt években végzett kísérleteiben sem okozott csalódást, főleg a jó adaptációs képessége alapján még mindig Európa legnagyobb területen vetett szójája, élelmiszer-ipari felhasználása a magas nyersfehérje-tartalma miatt jelentős.

Ebbe az éréscsoportba tartozik még az ES DIRECTOR (00) is, amely az ország összes szójatermesztő területén biztonságosan termeszthető, fehérjetartalma az érési csoportján belül az átlagot lényegesen meghaladó terméssel párosul, termelőink nagy kedvence, ez a fajtánk már januárban elfogyott.

Az új nemesítési irányt követi a korai csoportba besorolt folytonnövő, magas fehérjetartalmú ES ADVISOR (00/0) fajtánk és a kiemelkedően magas beltartalmú ES WARRIOR (0) is, amely nagy szemméretű, ezért kifejezetten étkezési célra és takarmányozásra is alkalmas szójafajtánk. Eredményei biztatóak, dőlésre, pergésre nem hajlamos, Sclerotinia toleranciája termesztési biztonságot ad az ország bármely termőhelyén.

A középérésű csoportba tartozik az ES MEDIATOR (1), és az új ES COMPETITOR (1) fajtánk, amelyek a tavalyi eredményeik után a fajta kedvelőinek megnyugvására idén is megtalálhatóak a
GALLDORF Zrt. értékesítési listáján. Megfelelő körülmények mellett mindkét fajtát kiemelkedő terméspotenciál jellemzi, üzemi szinten stabilan hozzák a 4–5 tonna feletti hozamokat.

Alapvető követelmények az eredményes szójatermesztéshez:

  • Megfelelő tábla kiválasztása, amely azt is jelentheti, hogy a kedvenc kukoricánk helyére kerül legalább a szója egy része, hiszen a fehérjenövényeink – így a szója is – jellemzően a közepesen jó, vagy annál kedvezőbb adottságú talajokat igénylik. Mindenképpen jó kultúrállapotú, jó vízháztartású talajokat válasszunk, lehetőleg párás mikroklímával rendelkező területen.
  • Fontos az adott területre megfelelő fajta kiválasztása, itt figyelembe kell venni az elő- és az utóveteményt, a szervezést igénylő munkacsúcsokat. Be kell tartani a fajtatulajdonos által javasolt tőszámot, ehhez elengedhetetlen a minősített vetőmag használata, amelynek ismerjük a vetőmag tisztaságát, csírázási képességét. Ezekből az adatokból kiszámíthatjuk a kellően sűrű állomány eléréséhez hektáronként szükséges vetőmag mennyiségét.
  • A megfelelő agrotechnika alkalmazása, hiszen nem mindegy, hogy milyen eszközeink vannak. A sortáv, sorközművelés lehetősége nagyban meghatározza azt, hogy milyen fajtát ter­meszthetünk az adott területen sikerrel. A gyomfésű, az 50 cm-es sorközművelő, a küllős kapa olyan eszközök, amelyek egyre több gazdaságban nyernek teret és kiváló eszközei lehetnek a gyomszabályozásnak.
  • Fontos a tápanyag-utánpótlás is, amelyet lehetőség szerint ne az „így szoktuk csinálni…” alapon határozzunk meg, hanem végezzünk talajvizsgálatot és okszerűen használjunk műtrágyát. A szója sikeres termeléséhez is kell tápanyag és különösen a fehérje- vagy olajos növényekhez elengedhetetlen a kén vagy a mikroelemek (molibdén, kobalt stb.) használata, de összeségében ezek költsége töredéke a kukorica tápanyagigényének.
  • Az időben és jól elvégzett gyomirtással sokat tehetünk a termesztett szójánk sikere érdekében, fontos figyelemmel kísérni az állományt, amíg az össze nem zár, mert a szójának rossz a gyomelnyomó képessége. Nagyon szűk a szója termesztése során felhasználható  hatóanyagok köre. Nagyon oda kell figyelni a gyomirtás időzítésére. Jó hír, hogy a mechanikus gyomszabályozással (gyomfésű, küllős kapa, sorközművelő) is nagyon jó eredményeket lehet elérni. Kártevők, kórokozók időszakosan okozhatnak problémát, de oda kell figyelni a megjelenésükre, mert gyorsan tudnak nagy kárt okozni a vetésben.

Az elmúlt 5 évben (2019–2023) már bizonyított, idén is megbízható választás lesz a szója oltásában: Rizoliq TOP S – csak a Galldorf Zrt. vetőmagkínálatában.

A Rizobacter cég Rizoliq Top S terméke már a vetőmagok zsákolása előtt a magra vihető, köszönhetően annak, hogy a termék két részből áll. A termék egyik része maga a baktérium preparátum, a másik része pedig a baktériumokat védő különleges adalék­anyag, amely hosszan életben tartja a baktériumokat a vetőmag felületén. A két anyagot hazai vetőmagüzemünkben együtt visszük fel a vetőmagok felületére, így az oltott, fémzárolt vetőmagot már vetésre kész állapotban szállítjuk ki termelőink telephelyére. A Rizoliq Top S két rendkívül hatékony és rezisztens nitrogénkötő baktériumtörzset tartalmaz a biológiai nitrogénmegkötés maximalizálása érdekében. Az oltóanyag magas, 1x1010 koncentrációban tartalmazza a baktériumokat és csak az általunk forgalmazott LIDEA szója vetőmagok vásárolhatók meg ezzel az oltóanyaggal, biztosítva a stabil és magas gümőszámot és ezáltal az elvárt hozamot is.

A GALLDORF Zrt. 2024-ben kínált, Magyarországon megtermelt, saját vetőmagüzemében készre oltott és csomagolt teljes szójaválasztéka idén is biztos és jól kalkulálható jövedelmet kínál minden együttműködő partnerének.

A megtermelt szójára már a vetés pillanatában vevők vagyunk, full-fat szója- és takarmányüzemünk egész évben folyamatosan vásárol Magyarországon megtermelt, GMO-mentes szójababot.

Termesztéstechnológiai, fajtaválasztási és egyéb kérdéseivel kérjük, keresse területi képviselőinket, munkatársainkat. (www.galldorf.hu).

Számoljon velünk, számítson ránk!

Sikeres és eredményes szójatermesztést kíván 2024-ben is a Galldorf Zrt.!

Popovics Tamás

Galldorf Zrt.

2376 Hernád, Köztársaság út 92.

Tel.: +36-29/374-250

www.galldorf.hu
Facebook

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?