Nagy segítséget kaptak a magyar gazdák: ezzel most sokat nyerhetnek

Nagy segítséget kaptak a magyar gazdák: ezzel most sokat nyerhetnek

agrarszektor.hu
A Nébih az Egységes Kérelemben megadott területi adatokat feltöltötte az eGN rendszerbe, megkönnyítve az elektronikus napló kitöltését. Az EK adatok tömeges áttöltését követően a permetezési naplón kívüli jogcímek is megnyílnak a gazdálkodók számára. Ezáltal minden akadály elhárult a Gazdálkodási Napló elektronikus vagy papírformában történő naprakész vezetése elől. Egyúttal a 2024-es napló is megnyílik annak érdekében, hogy már rögzíteni lehessen az őszi vetésű növények érdekében végzett műveleteket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nébih az eGN vezetésére kötelezett gazdálkodók munkájának megkönnyítése érdekében feltöltötte a rendszerbe a Magyar Államkincstár (MÁK) elektronikus felületén, az Egységes Kérelemben (EK) rögzített területi adatokat. A gazdálkodóknak tehát nem kell a MÁK-nál korábban már megadott adatokat az eGN rendszerbe is egyedileg felvinniük, a tömeges áttöltés funkciót kiválasztva, az adatokat az EK-ban nem szereplő információkkal kiegészítve, azonnal megkezdhetik a műveletek rögzítését - írja a Nébih

EZ IS ÉRDEKELHET

A rendszer a tömeges áttöltés során lehetőséget ad a gazdálkodók által az eGN-ben korábban rögzített adatok - EK-ban szereplő információkkal való - bővítésére. Minden esetben a felhasználó határozhat arról, hogy a már felvitt termőhelyekhez és hasznosításhoz az EK-ban megadott adatokat társítja-e, vagyis dönthet arról, hogy az EK szerint kívánja-e pontosítani az eGN-ben felvitt adatokat. Kötelező azonban elvégezni a szinkronizációt, amennyiben a gazdálkodó EK tábla sorszámmal egészíti ki a termőhelyi adatait. Ezáltal biztosítható ugyanis, hogy az eGN-ben szereplő és az EK-ban rögzített adatok pontosan megegyezzenek.

Azon termőhelyek esetében, amelyeket a termelő korábban csak az EK-ban rögzített, mostantól lehetőség van kiválasztani, és tömegesen létrehozni az eGN felületen is. Ezt követően az EK-ban nem szereplő adatokkal kiegészítve lehet véglegesíteni a termőhelyet és a hasznosítást, mely után már műveletet is lehet rögzíteni a mezőgazdasági táblákhoz. Fontos kiemelni, hogy abban az esetben, ha az EK beadási időszakot követően adatváltozás történt vagy történik, a területváltozást nem kell átvezetni a naplóban, ugyanis a támogatható terület változásától a tábla tényleges területe nem változik. Az EK adatok áttöltését követően egyúttal a permetezési naplón kívüli jogcímek is megnyílnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mindezzel valamennyi akadály elhárult a tekintetben, hogy a termelők - a jogszabályoknak megfelelően - megkezdhessék a Gazdálkodási Napló elektronikus vagy papírformában történő naprakész vezetését. A 2024-es (2023/2024 gazdálkodási év) napló is megnyílik annak érdekében, hogy már rögzíteni lehessen az őszi vetésű (2024. évi EK-ban szereplő) növények érdekében végzett műveleteket. A 2023-as napló EK betöltés/szinkronizáció befejezését követően, célszerű lesz a termőhelyek csoportos örökítésének elvégzése azon termőhelyek esetében, ahol nem kerül sor területmódosításra. Ezzel ugyanis egyszerűbbé válik a következő évi termőhelyek felvitele. A későbbiekben a területi adatok évről évre örökíthetőek lesznek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?