Hihetetlen, de igaz: ennyiért melózhatnak a diákmunkások a magyar földeken

Hihetetlen, de igaz: ennyiért melózhatnak a diákmunkások a magyar földeken

agrarszektor.hu
Az idei nyári szezonban becslések alapján országosan százezer diák vállalhat munkát számos területen a kereskedelemtől kezdve a vendéglátáson át az iparig és a mezőgazdaság területéig - tájékoztatta a Meló-Diák iskolaszövetkezet az MTI-t. Kiemelték, hogy a diákmunkások átlagos órabére az iskolaszövetkezetnél 1700 forint körül alakul, de a kézhez kapott fizetés akár 5-10 százalékkal is meghaladhatja a hirdetések alapján számított összegeket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár a diákmunka szezonalitása évről-évre csökken, a nyári időszakban átlagosan még mindig 40-45 százalékkal nő a foglalkoztatott fiatalok száma - jelezték. Kott Zoltán, a Meló-Diák elnök-vezérigazgatója a közleményben megjegyezte, hogy a diákmunka iránti keresletet idén a magas infláció is erősíti, egyre többen vannak, akik alapvető szükségleteik fedezése érdekében kénytelenek munkát vállalni. A kínálat tartja a lépést a megnövekedett kereslettel: bár a kereskedelemben a korábbi évekhez viszonyítva kevesebb a diákmunka-lehetőség, a vendéglátásban, a strandokon, a fesztiválokon és - döntően a szabadságolások kiváltására - az üzemekben is sok diákot várnak - jegyezte meg. Mindenki talál munkát, aki keres, a Meló-Diák honlapján jelenleg mintegy hatszáz lehetőségből lehet válogatni - tette hozzá.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az iskolaszövetkezetnél nagyjából 40-60 százalék a budapesti és a vidéki munkalehetőségek aránya, és hasonló a megoszlás a fizikai és a szellemi-irodai pozíciók között is az előbbiek javára. A legjobban idén is a komolyabb szaktudáshoz kötött pozíciókban - például a gépészmérnöki vagy az IT-munkakörök -, valamint egyes hostess-munkákkal lehet keresni, a legszerényebben pedig a telefonos és betanított fizikai munkák fizetnek. A diákok körében a legkeresettebbek a Balaton környékén, strandokon, csúszdaparkokban, vendéglátóhelyeken, fesztiválokon meghirdetett álláslehetőségek, de sok helyen a mezőgazdasági munkák is a népszerűbbek közé tartoznak. Sok olyan pozíció is van, amelyben a szezonalitás nem érvényesül: számos kereskedelmi, feldolgozóipari, gyorséttermi, irodai, mozis álláshely egész évben nyitott a diákok előtt. A

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?