2023. május 29. hétfő Magdolna

Az afrikai mezőgazdaságba fektetne be Magyarország

agrarszektor.hu
Gabon agráriumában és digitális gazdaságának fejlesztésében lát lehetőségeket a magyar diplomácia. A nyugat-afrikai ország kereskedelmi és mezőgazdasági tárcavezetőjével a napokban magyar delegáció találkozott, és hamarosan befektetőkkel történő egyeztetések is lesznek.

Magyar befektetők egy csoportja azt tervezi, hogy befektetéseket eszközöl Gabon gazdaságába, főként a mezőgazdaság és a digitális gazdaság területén - írja a Gabon Review-re hivatkozva a North Africa Post hírportál. A magyar diplomácia részéről Suha György vezette azt a magyar delegációt, amely Gabon kereskedelmi miniszterével, Yves Fernand Manfoumbival és mezőgazdasági miniszterével, Charles Mve Ellah-val találkozott kedden.

EZ IS ÉRDEKELHET

Van benne potenciál

A találkozókon a gaboni gazdasági átalakulási modellel kapcsolatos együttműködési kérdésekről volt szó, különös tekintettel a mezőgazdaságra és a bányászatra.

Szeretnénk Gabonban tevékenykedni, és a mezőgazdaságra, valamint a digitális gazdaságra összpontosítani. A magyarok elég erősek ezeken a területeken

- mondta Suha a lapnak.

A látogató delegáció azt is jelezte, hogy az európai ország készen áll arra, hogy az Afrikai Kontinentális Szabadkereskedelmi Övezet (AfCFTA) keretében beruházásokat eszközöljön Gabonban.

Teljesen világos, hogy Gabonban rengeteg potenciál van, és fizikai jelenlét nélkül szinte lehetetlen megragadni az ebben rejlő lehetőségeket

- mondta Suha a találkozó után.

A magyar diplomata más befektetőkkel tervezett közelgő látogatását is bejelentette - számol be a portál.

EZ IS ÉRDEKELHET

 

Több ország is próbálkozik

Az afrikai gazdaság lehetőségei több fejlett ország figyelmét felkeltették már. A hagyományos, a gyarmati múltból fakadó kapcsolatok révén számos francia, belga, angol és holland cég van jelen a kontinensen, de a bizonyos szegmenseiben figyelemreméltóan gyorsan fejlődő térségek iránt újabb szereplők is érdeklődnek. Közismert, hogy Kína jelentős hitelezőként és befektetőként lép fel elsősorban nyersanyagkitermelés, infrastrukturális beruházások révén, de Magyarországnak is vannak már nem csupán tárgyalásai, hanem megvalósult befektetései is Afrikában. Marokkóval kertészeti technológia kapcsán folynak egyeztetések, Kenyában vízgazdálkodási beruházás valósult meg.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?