Pénz áll a házhoz: több tíz millió eurót osztanak szét a magyar méhészek között

Pénz áll a házhoz: több tíz millió eurót osztanak szét a magyar méhészek között

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium nagyra becsüli a magyar méhészek munkáját, ami megmutatkozik abban, hogy az ágazat fejlődését számos intézkedéssel kívánjuk segíteni - mondta Nagy István agrárminiszter Dunavarsányon, a Fulmer-mézfeldolgozó átadásán. A tárcavezető hangsúlyozta, a méhészeti ágazat támogatása, illetve a méhtartási kedv megfelelő szinten tartása az agrártárca és a kormány stratégiai érdeke.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A méhállomány fenntartása ugyanis kiemelt szerepet játszik a biológiai sokféleség megőrzésében, a méhészet gazdasági-társadalmi funkciója pedig a vidék népességmegtartó képességének erősítésében és a lakosság egészséges élelmiszerrel való ellátásában is megnyilvánul. A méhészek tevékenysége a nemzetgazdaság és az egész társadalom számára is rendkívül hasznos, sőt a természeti környezetünk fennmaradása szempontjából is nélkülözhetetlen - tette hozzá a miniszter - írja az AM közleményében. Nagy István arról is beszélt, hogy 2023 és 2027 között a méhészeti ágazat a szektorális támogatás keretében a hazai forrással együtt mintegy 42,7 millió euró támogatásban részesül. Ehhez további lehetőségek állnak a méhészek rendelkezésére a KAP vidékfejlesztési keretéből, továbbá lesz pénz kutatásokra is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Sőt, mindezekhez továbbra is hozzájárulnak a hazai támogatások, hozzávetőleg egymilliárd forint összegben. Ezeket méhészeti járművek fenntartására és a méhállomány egészségügyi állapotának megőrzésére lehet igényelni - sorolta a tárcavezető. Kiemelte, a lehetőségek teljes körű kihasználásával a méhészetbe áramló támogatások összege így öt év alatt meghaladja az 50 millió eurót, ami éves szinten 10 millió eurót jelent. A miniszter rámutatott, hogy a Fulmer méhészet csaknem egy évszázada őrzi és gyarapítja az értékes tudást, adja át generációról generációra, melynek köszönhetően ma már a világ közel negyven országába juttatja el a kiváló magyar mézet. Az Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése című felhívás keretében elnyert, több, mint 921 millió forintnyi támogatás, mely a Mézfeldolgozó fejlesztését szolgálja, további lehetőségeket nyit nemcsak a vállalkozás magyarországi fióktelepe számára, hanem a magyar vidék számára is - fűzte hozzá Nagy István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14