Fontos változás jön az adózásban: ez rengeteg magyar termelőt érint

Fontos változás jön az adózásban: ez rengeteg magyar termelőt érint

agrarszektor.hu
A magyar kormány rezsivédelmi és honvédelmi alapokat hozott létre. Ezek forrását többek között az ún. "extraprofit-különadókból" kívánja finanszírozni, melyek bevezetésétől mintegy évi 800 milliárd forint árbevételt vár. A különadók a 2022-es és 2023-as adóéveket érintik, a május 26-i kormányinfón hangzottak el az első konkrétumok, a részleteket tartalmazó kormányrendelet pedig június 4-én jelent meg. A magyarországi BDO munkatársai részletesen elemezték a jogszabályt, amelyet Orbók Ilona, BDO Magyarország adótanácsadási üzletágának ügyvezetője foglalt tételesen össze.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Rezsivédelmi és honvédelmi alapokat hozott létre a magyar kormány: ezek forrását többek között különadókból kívánja finanszírozni, amelyektől mintegy évi 800 milliárd forint árbevételt vár. A különadók a 2022-es és 2023-as adóéveket érintik, a május 26-i kormányinfón hangzottak el az első konkrétumok, a részleteket tartalmazó kormányrendelet pedig június 4-én jelent meg.

I. Kiskereskedők: főleg a nagy láncok viszik el a "balhét"

2022-ben a Kiskeradó törvény alá tartozó adóalanyoknak egyszeri, a 2021. évben kezdődő adóévük kiskereskedelmi adója 80 százalékának megfelelő összegű pótadót kell fizetniük 2022. november 30-ig. 2023-ban kezdődő adóévben a kiskereskedelmi adó adómértéke az alábbiak szerint emelkedik:

  • az adóalap 500 millió forintot meg nem haladó része után változatlanul 0 százalék;
  • az adóalap 500 millió és 30 milliárd forint közötti részére 0,1 százalék helyett 0,15 százalék;
  • az adóalap 30 és 100 milliárd forint közötti részére esetén 0,4 százalék helyett 1 százalék;
  • a 100 milliárd forint feletti adóalaprész esetén 2,7 százalék helyett 4,1 százalék.

II. Cégautó adóemelés: a szennyezés és a teljesítmény mértékében

A cégautó adó havi mértéke 2022. július 1-je és 2022. december 31-e között közel megduplázódik.

III. Egyszerűsített foglalkoztatás: drágábbak lesznek az alkalmi munkások

A 2022. július 1-jétől kezdődően létesített, Efo törvény szerinti foglalkoztatási jogviszonyok esetében változik a munkáltatók által fizetendő közteher mértéke.

  • Mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén az eddigi 500 forint helyett a minimálbér 0,5 százaléka (1.000 forint),
  • alkalmi munka esetén az eddigi 1.000 forint helyett a minimálbér 1 százaléka (2.000 forint),
  • filmipari statiszta alkalmi munka esetén az eddigi 4.000 forint helyett a minimálbér 3 százaléka (6.000 forint). A filmipari statisztáknak adható napi bér maximuma ugyanakkor az eddigi 18.000 forintról a minimálbér 12 százalékára, 24.000 forintra növekszik.

IV. Népegészségügyi termékadó: drágább lesz, ami egészségtelen

2022. július 1-jétől növekszik a fizetendő NETA mértéke is. Cukros üdítők esetén például az eddigi 15 forint / liter adómértékkel ellentétben 23 forint lesz az adómérték. Növekszik többek között az energiaitalok, a sós snack-ek és az ízesített sör adómértéke is.

V. Hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások, befektetési vállalkozások: idén 10%, jövőre 8%, illeték az értékpapír után, felkészül a Revolut és a többiek

Különadó: A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások által fizetendő különadó 2022-re a 2021-es éves beszámoló alapján meghatározott nettó árbevétel 10 százaléka, 2023-ra pedig a 2022-es évi nettó árbevétel 8 százaléka. A különadót először 2022. október 10-éig kell megállapítani és bevallani, és a 2022. évi adókötelezettség 50%-ának megfizetése szintén eddig az időpontig esedékes.

Tranzakciós illeték: Kiterjesztik a tranzakciós illetéket az értékpapírkereskedelemre is. A szolgáltatóknak az ügyfelek értékpapírvásárlása után keletkezik illetékfizetési kötelezettsége. Mértéke változatlanul 0,3 százalék, de legfeljebb 10 000 forint, ez korábban 6000 volt. A Magyar Államkincstár és a Posta befektetési szolgáltatásai után nem kell tranzakciós illetéket fizetni. A pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettség mostantól kiterjed a pénzügyi tevékenységet Magyarországon határon átnyúló szolgáltatásként végző személyekre is - így illetékfizetési kötelezettség terheli a jövőben az olyan pénzügyi közvetítőket is, mint a Revolut vagy a Transferwise.

VI. Kőolajtermék-előállítók: a kormányé lesz az orosz olaj profitjának negyede

Ezen adózóknál a különadó alapja az Oroszországból származó kőolaj világpiaci árkülönbözetének és a tárgyhónapban beszerzett, Oroszországból származó nyersolaj hordóban mért mennyiségének a szorzata, mértéke pedig 25 százalék. A kőolaj világpiaci árkülönbözetét a Platts Crude Oil Marketwire Brent napi jegyzési Mid értékeinek számtani átlagának és az Oroszországból származó nyersolaj hordónkénti beszerzési árai számtani átlagának különbözetéből kell számolni.

VII. Energiaszektor: komoly sarc a támogatott árakra

A 0,5 MW beépített teljesítőképességet meghaladó kapacitású, villamos energiát termelő erőművek esetén az adó alapja a betáplált energia átadásából származó bevétel és a kötelező átvételi ár, illetve a támogatott ár közötti különbözet, az adómérték 65 százalék. Nem kell azonban különadót fizetniük a szilárd biomasszát felhasználó erőműveknek.

VIII. Légitársaságok: fejpénz az utasok után

A légitársaságok Magyarországról induló utasonként fizetnek, két desztinációs csoportban. Az Albániába, Andorrába, Bosznia-Hercegovinába, Észak-Macedóniába, Koszovóba, Liechtensteinbe, Moldovába, Monacoba, Montenegróba, az Egyesült Királyságba, Norvégiába, San Marinoba, Svájcba, Szerbiába, Ukrajnába, illetve az EU országaiba utazók esetén utasonként 3900 forintot, minden más célországba utazók vonatkozásában pedig 9750 forintot. A különadót a 2022. július 1-jétől induló járatok utasaira vonatkozóan kell először alkalmazni.

IX. Gyógyszerforgalmazók: kemény teher

A gyógyszerforgalmazókat a 2022-es és 2023-as évre a 10 ezer forint alatti termelői (nagyker) árú gyógyszerek esetén 20 százalékos, a 10 ezer forintnál drágábbak esetén 28 százalékos különadó-kötelezettség terheli.

X. Bioetanol, napraforgó, keményítő: mostantól energiaellátók

A 2022-es és 2023-as évben a feldolgozóipari gyártók is az energiaellátók jövedelemadója alanyának minősülnek. Feldolgozóipari gyártónak minősül a bioetanol-gyártó, a keményítő- és keményítőtermék-gyártó, valamint a napraforgóolaj gyártója.

XI. Távközlési szolgáltatók: teher a nagyokra, kiskapuk nélkül

A távközlési adóról szóló törvény szerinti adófizetési kötelezettség mellett, az elektronikus hírközlési szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak távközlési pótadót kell fizetniük. A pótadó alapja a nettó árbevétel, sávosan:

  • 1 milliárd forintot meg nem haladó bevételrész után 0 százalék;
  • 1-50 milliárd forint közötti árbevétel része után 1 százalék;
  • 50-100 milliárd forint közötti árbevétel után 3 százalék;
  • 100 milliárd forintot meghaladó árbevétel része után pedig 7 százalék.

Kapcsolt vállalkozások esetén, amennyiben a kapcsolt vállalkozási viszony 2022. június 1-jét követően szétválással, kiválással jött létre, az egyes vállalkozások árbevételét össze kell számítani, majd az árbevétel arányában kell az adóalapot leosztani a társaságok között. A pótadót a 2022. adóévre vonatkozóan 2022. november 30-áig kell megfizetni a 2021-ben kezdődő adóévben elért nettó árbevétel alapján.

XII. Biztosítók: már az életbiztosítás sem kivétel

Szintén sávosan került megállapításra a biztosítási pótadó. Az adó alapja a beszedett biztosítási díj, mértéke 2022-ben magasabb, a díjbevétel nagyságától és a biztosítási szolgáltatás típusától függően 2-14 százalékig terjed, 2023-ra vonatkozóan pedig 1-7 százalék. A meglévő biztosítási adó mellett tehát egy olyan pótadó kerül bevezetésre, amely a nem életbiztosításokon túl az életbiztosításokat is sújtja, de kisebb mértékben.

XIII. Egyéb adóváltozások: jövedéki adóemelés mindenre, ami nem benzin és gázolaj

A kormányrendelet alapján növekszik a dohánytermékek, az szeszes italok jövedéki adója. Változik az áram, a fűtőolaj, a PB-gáz, a szén, valamint az LPG jövedéki adójának mértéke is. Ezen kívül változásokra lehet számítani a bányajáradékhoz kapcsolódóan is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?