Súlyos kijelentést tett Nagy István az orosz-ukrán háborúról: ez mindenkit érint

Súlyos kijelentést tett Nagy István az orosz-ukrán háborúról: ez mindenkit érint

agrarszektor.hu
Nagy István agrárminiszter szerint nem Európának kell leginkább aggódnia az élelmiszer-ellátási problémák miatt, amiket az orosz-ukrán háború okozhat, hanem Afrikának és a Közel-Keletnek. Mint mondta, az ukrán termeléskiesés következtében kialakult élelmiszerpiaci fennakadások könnyen éhezéshez vezethetnek ezeken a területeken, mindez pedig újabb háborúk kitörését eredményezheti. Az agrárminiszter azt is közölte, Magyarország szerencsés helyzetben van, mert mindenki ellátása biztosított, de átmeneti hiány hazánkban is előfordulhat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az a felelősségünk, hogy minden embernek jusson megfelelő mennyiségű élelmiszer. Ez az elsődleges feladat, aztán azt kell kigondolni hogyan lesz ez mindenki számára megfizethető

 - hangsúlyozta Nagy István. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az agrárminiszter az InfoRádióban beszélt többek között arról, hogy a világ olajos magpiacának a 40 százalékát eddig az ukrán termés adta, ennek kiesése azonban rendesen földhöz vágja ezt a piacot is. Szerinte nem Európának kell leginkább aggódnia az élelmiszer-ellátási problémák miatt, hanem főként az észak-afrikai és közel-keleti országoknak, amelyek nagyban támaszkodtak az ukrán termésre. Úgy látja, mindezek könnyen éhezéshez is vezethenek ezeken a területeken, ami pedig akár újabb háborúk kitörését eredményezheti. 

Magyarország szerencsés helyzetben van, mert mindenki ellátása biztosított, de átmeneti hiány itthon is előfordulhat

 - emelte ki. Hozzátette, szükség volt itthon a gabona exporttilalom bevezetésére, a miniszter szerint ugyanis, ha ezt nem lépték volna meg, akkor egy hét alatt megvették volna az összes magyar gabonát a külföldi országok. Elmondta, sikerült lassítani a folyamatot, és még nem kellett megkötött szerződésre nemet mondani. Az üzemanyag- és energiaár emelkedés kapcsán kifejtette, hogy a magyar gazdák is a lakossághoz hasonló árakon tankolhatnak, így igyekeznek segíteni őket a termelés folytonosságában.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Covid kitörése ébresztette rá az egész világot arra hogy az elképzelhetetlen bekövetkezhet, van értelme tehát az önellátás erősítésének minden országban. Mindezt a háború csak még inkább alátámasztotta. A közös EU-s agrárpolitikának és egységes piacnak van és volt értelme, de békében

 - közölte a miniszter.

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Anikó

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?