Ijesztő, ami a magyar agráriumban zajlik: óriási bajban vannak a gazdák

Ijesztő, ami a magyar agráriumban zajlik: óriási bajban vannak a gazdák

Tóth Enikő
Az országosan problémát okozó áremelkedés a növénytermesztési ágazatba is beférkőzött. Már nem csak az energia- és műtrágyák, hanem a madárinfluenza és a pandémia hatásai is nehezítik a gazdálkodók sorsát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A korábbi állattenyésztésre nehezedő áremelkedés tovább terjedt a növénytermesztésre is.

Az árak emelkedése az állattenyésztési ágazatba gyűrűzött be először és sajnos az idei évre be fog gyűrűzni a növénytermesztésre is. Kicsit később érződik, hiszen a növénytermesztésben most fog az inputanyagok ára begyűrűzni, egyrészt a műtrágya ára, másrészt a növényvédő szer, vetőmag ára. Az állattenyésztés az, ahol egyébként az állattenyésztésnek minden ágazata bajban van

 - mondta az Agrárszektornak Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke. Hozzátette, az idei év nehézségei, illetve a takarmányok növekedése mellett a baromfiágazatot évek óta sújtja a madárinfluenza. A pandémia miatt ráadásul a vendéglátóipar szállodákra, éttermekre és kávéházakra fókuszáló szegmense, az úgynevezett horeca szektor bedőlése plusz nehézséget okozott a prémium víziszárnyas termékeket előállító gazdáknak.

A támogatási rendszereinket úgy kellene alakítani, hogy a hasonló helyzetek ne alakuljanak ki. Sajnos a korábbi támogatásunkban látszódik, hogy a piac beárazza őket. Ez azt jelenti, hogy egy pályázat megjelenése esetén az adott gépek és egyéb eszközök ára megemelkedik. Így végül a termelőhöz csak a támogatás kis része jut. Mivel a kacsa és libatermékek 80%-a külföldre kerül, át kell gondolni a támogatási rendszert is, hogy működőképesebb legyen

 - hangsúlyozta Gáspár Ferenc.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?