Traktorokkal vonultak az utcára a gazdák: több ezren tüntettek Spanyolországban

Traktorokkal vonultak az utcára a gazdák: több ezren tüntettek Spanyolországban

agrarszektor.hu
Február 16-án csaknem ötezer spanyol gazda tüntetett Murcia régióban az alacsony átvételi árak, az elszálló termelési költségek és az öntözővíz árának megduplázódása miatt. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) értesülései szerint a tüntetők traktoraikkal utakat zártak le, és kijelentették, hogy ha nem sikerül megállapodniuk a munkaügyi tárcával, akkor készek akár Madridig is elmenni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Február közepén utácra vonultak a spanyol gazdák Murcia régióban. A közel ötezer főből és több száz traktorból álló tüntető tömeg az alacsony átvételi árak, az elszálló öntözési költségek és az öntözővíz árának megkétszereződése miatt tiltakozott, írta meg a FruitVeB az El Pais, a La Vanguardia és a HortoInfo portálok értesülései alapján. Az Asaja (Fiatal Gazdák Szövetsége), Coag (Gazdálkodók és Állattenyésztők Egyesületeinek Szövetsége) és Upa (Kisgazdák Egyesülete) mezőgazdasági szervezetek által rendezett megmozduláson a tüntetők utakat zártak le, és követeléseiket skandálták. A traktoros felvonulások Murcia tartományt érintették, de a résztvevőkhöz Alicante és Almeria tartományokból is érkeztek szimpatizánsok.

A beszámolók szerint a demonstráción a tömeg azt skandálta, hogy "A vidék haldoklik!", és a felszólalók igen kritikus hangnemet ütöttek meg az uniós intézményekkel szemben, mondván, hogy a politikusoknak az emberekért és az egyes ágazatokért kellene dolgozniuk. Az elszabaduló inputanyag- és energiaárak miatt néhány napja Olaszországban is az utcákon tüntettek a gazdák, és ugyanúgy megoldásokat követeltek a kormánytól arra a strukturális válságra, amely a koronavírus-járvány megjelenésével csak fokozódott, és ami most súlyosbodott arra a szintre, hogy az élelmiszertermelő üzemek, gazdaságok működése veszteségessé vált, miközben a piacokon rekordárakat tapasztalnak a fogyasztók. Spanyolországban az utóbbi fél évben az üzemanyagok ára átlagosan 35-50%-kal, az elektromos áram 40%-kal, a műtrágyák árai pedig 50-90%-kal emelkedtek. A politikai pártoktól független, kizárólag a gazdaszervezetek által jegyzett tüntetés fokozott rendőri biztosítás mellett békésen zajlott.

A megmozdulás fő szónokai azt követelték, hogy a kormányzat fékezze meg a termelési költségek elszállását, valamint szavályozza a sómentesítő létesítményektől vásárolható öntözővíz árát is. Spanyolországot ugyanis súlyos aszály sújtja, és csupán a teljes termőfelület 20%-ára kötöttek aszálykár-biztosítást. A tüntetők ezen felül tisztességes árakat követeltek a helyben előállított termékek számára, mivel a Spanyolországban elfogadott Élelmiszerlánc Törvény szerint a felvásárlóknak tilos olyan árajánlatot adniuk, amely alacsonyabb, mint a termelési költség. Ezt a rendelkezést a demonstrálók szerint azonban egyáltalán nem tartják be Murcia régióban: a közelmúltban nagy botrányt okozott az Observatorio de la Cadena Alimentaria elemzőközpont egyik kutatása, mely szerint a helyi tejtermelőknek 2018 és 2020 között végig az önköltségi ár alatt fizettek a felvásárlók, de a narancs- és őszibarack-ültetvények tulajdonosai is nagyon hasonló történeteket meséltek. Az is követelés volt továbbá, hogy a hatóságok tegyenek valamit a harmadik országokból, elsősorban Észak-Afrikából érkező olcsó importáruk tisztességtelen versenyelőnye ellen, mivel ez súlyos környezeti és szociális hatásokkal járhat már a közeljövőben.

A tüntetők vezetője, Miguel Padilla közölte, hogy Yolanda Díaz, a munkaügyi tárca minisztere hamarosan egy egyeztetésen fogadja majd a megmozdulásban részt vevő szervezetek képviselőit. Ha itt nem sikerül megállapodást elérni, jó eséllyel február 25-én Andalúziában, Sevilla központtal folytatódnak majd a tüntetések, és ha ennek sem lesz hatása, március 20-án Madridban vonulnak utcára a traktoros gazdák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14