Gigaberuházások Kiskőrösön: több száz millióból fejleszt ez a két cég

Gigaberuházások Kiskőrösön: több száz millióból fejleszt ez a két cég

MTI
A magyar mezőgazdaság az utóbbi években egyre jobban teljesít, és ez nemcsak a termés mennyiségekben, hanem a minőségben, a fejlesztési lehetőségekben, illetve a hozzáadott értékekben is tapasztalható - jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára Kiskőrösön. Farkas Sándor két vállalkozás számára adta át az élelmiszeripari üzemek fejlesztésére kiírt pályázat támogatói okiratát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Farkas Sándor két vállalkozás, a Juice Products Zrt. és a WineCorps Zrt. részére az élelmiszeripari üzemek fejlesztésére kiírt pályázat támogatói okiratainak átadásán elmondta: a magyar mezőgazdaság az elmúlt időszak kihívásainak folyamatosan meg tudott felelni, mivel óriási tartalékai vannak, és legalább 25 millió ember biztonságos alapélelmiszer-ellátását tudja biztosítani. A magyar mezőgazdaság az elmúlt években stratégiai ágazattá vált. Az államtitkár szerint egyértelmű, hogy a vidéki élet megerősödése, felzárkóztatása, a vidéki vállalkozások és családok segítése elkerülhetetlen, hiszen ott állítják elő az alapélelmiszerek 99%-át.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság további és folyamatos támogatása létfontosságú annak érdekében, hogy olyan erős vállalkozások működjenek Magyarországon, amelyek munkaerőt tudnak foglalkoztatni, a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák, az európai és a világpiacon egyaránt megállják a helyüket miközben biztonságos és jó minőségű alapvető élelmiszert termelnek. Farkas Sándor kiemelte, Magyarország a világjárvány ellenére Európa harmadik legsikeresebb gazdaságát működteti.

Kuti László, a soltvadkerti WineCorps Zrt. tulajdonosa elmondta, cége a Törley legnagyobb beszállítója és stratégiai partnere, 180 ezer hektoliter tárolókapacitással rendelkezik. Három éve Közép-Európában egyedüliként mustsűrítményt gyártanak a magyar mellett a cseh és a szlovák piacra, de a jövőben Németországba is szállítanak majd. A 200 millió forint támogatásnak köszönhetően, és ugyanekkora összegű önerejükkel kiegészítve egy borászati üzemet építenek Kiskőrösön, ahol prémium minőségű habzó- és gyöngyözőbort, illetve pezsgőt gyártanak majd - mondta Kuti László. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 1996-ban alakult családi vállalkozás, a WineCorps Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban 908 millió forint, míg 2019-ben közel 754 millió forint volt. A vállalat adózott eredménye 2019-ben 235 millió, 2020-ban 26 millió forint volt.

Ribárszki Zsolt, a Juice Products Zrt. vezérigazgatója elmondta: az 571 millió forint összegű támogatásból megvalósuló több mint egymilliárd forintos beruházásnak köszönhetően kiskőrösi telephelyüket bővítve egy zöldséghámozó üzemrészt és egy bébiételt gyártó sort létesítenek, automatizálnak és robotizálnak egy zöldség- és gyümölcslé palackozó sort, valamint kialakítanak egy csomagolóvonalat az aszaló üzemegységhez. A fejlesztésnek köszönhetően kapacitásbővítés, illetve energia- és higiéniai hatékonyságfejlesztés is megvalósul. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az 1995 óta működő családi vállalkozás, a kiskőrösi Juice Products Zrt. értékesítésből származó árbevétele 2020-ban mintegy 543 millió forint, míg 2019-ben közel 460 millió forint volt. Adózott profitjuk 2019-ben 138 millió forint, 2020-ban 73 millió forint volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?