Megtudtuk: ezek a bankok a magyar agrárium legfontosabb szereplői

Megtudtuk: ezek a bankok a magyar agrárium legfontosabb szereplői

agrarszektor.hu
A Magyar Bankholding tagbankjai, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank összesen közel 500 milliárd forintnyi hitel- és lízingállománnyal rendelkeznek az agrárszektorban, ami együttesen több mint 25 százalékos piaci részesedést jelent. A mintegy 41 ezer agrárügyféllel rendelkező tagbankok élen jártak a különböző gazdaságélénkítő hiteltermékek közvetítésében, az NHP Hajrá!, a Széchenyi Kártya és az EXIM Kárenyhítő programok keretein belül összesen 210 milliárd forintnyi forrást juttattak a vállalatok számára. Céljuk a további növekedés, kiemelt területként kezelve az élelmiszeripari és más, nagyobb hozzáadott értéket előállító fejlesztéseket, beruházásokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár rendezvényén először jelennek meg közösen a Magyar Bankholding égisze alatt. A tagbankok egyenként is jelentős szereplők a piacon, együttesen pedig több szegmensben is piacvezetőnek számítanak. A tagbankok összesített agrár- és élelmiszeripari hitelállománya 473 milliárd forint, amely a piac egynegyedét fedi le. A teljes állomány fele a mezőgazdasági vállalatoknál realizálódik, ahol a három hitelintézet még nagyobb, közel 30%-os részesedést tudhat magáénak. Eddig összesen 41 ezer agrárvállalkozás - a legkisebb őstermelőktől kezdve egészen az élelmiszeripari nagyvállalatokig és agrárintegrátorokig - választotta pénzügyi partneréül a Magyar Bankholding tagbankjainak valamelyikét. A pénzintézetek agráripar iránti elkötelezettségét mutatja, hogy az összes vállalati ügyfél közel 13%-át az agráriumban működő vállalkozások adják.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A hazai mezőgazdaság a pandémiás időszak nehézségeiből is nyertesként került ki, amiben nagy szerepe volt a különböző államilag támogatott gazdaságösztönző hitelprogramoknak. Kedvező feltételek mellett több ezer milliárd forint áramlott a hazai gazdaságba, ezáltal az agráriumba is. A tagbankok 11 500 ügylet során az NHP Hajrá! Program keretében közel 95 milliárd forintot, a Széchenyi Kártya Programban 84 milliárd forintot, míg az exportösztönző EXIM Kárenyhítő Programban 34 milliárd forintot juttattak a hazai gazdáknak.

Szabó Levente, a Magyar Bankholding Zrt. egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a Magyar Bankholding tagbankjai számára kiemelt jelentőséggel bír a hazai agrárium, hosszú távú céljaik között szerepel az abszolút piacvezető pozíció elérése a szektorban. Különösen nagy figyelmet kívánnak fordítani az élelmiszeripari beruházások ösztönzésére és finanszírozására. Nagyon fontosnak tartják, hogy minél több olyan fejlesztés történjen az agrárszektorban, amely segít az adott vállalatnak feljebb kerülni a termelési értékláncban. A szakember beszélt arról is, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar csak akkor lehet sikeres, ha a precíziós gazdálkodás eszközeit és a legújabb digitális megoldásokat megfelelően tudja integrálni a mindennapi működésbe. Arra kell törekedni, hogy minél nagyobb hozzáadott értékkel járuljanak hozzá a hazai vállalkozások a késztermékek gyártásához - jelentette ki Szabó Levente.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?