Vallottak a szakértők: még csak most indulhat be igazán az élelmiszer-drágulás

Vallottak a szakértők: még csak most indulhat be igazán az élelmiszer-drágulás

agrarszektor.hu
Tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az ágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index értéke kismértékben tovább emelkedett a második negyedévben. A piaci szereplők helyzetértékelése főként a baromfi, a szőlő-bor és szántóföldi növénytermesztésre alapozott termékpályákon javult, a többi alágazatban alapvetően stagnálás, minimális csökkenés figyelhető meg. Azzal az élelmiszerpiac minden szereplője egyetért, hogy a nyersanyagok drágulása nem épült még be teljesen az értékesítési árakba. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői is arra számítanak, hogy az élelmiszerárak a következő egy évben tovább emelkednek, és egy többéves növekedési ciklusra is számítani kell.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Takarék AgrárTrend Index értéke 32,1 pontra emelkedett 2021 második negyedévében a 48 pontos skálán, ami 0,1 ponttal magasabb az előzőnél. A Takarékbank bizalmi indexe már az ötödik egymás követő negyedévben javult folyamatosan, azonban még elmarad a 35-ös értékű semleges növekedési szinttől, amely évi 5-7%-os kibocsátásnövekedési pályát feltételez az élelmiszergazdaságban. Alapvető bizonytalansági faktor a koronavírus-járvány, és a júniusi aszályos időszak várható következménye a kukorica-termékpályán.

A gazdálkodók az állati termékeknél a takarmányárakban további érdemi emelkedéssel nem számolnak, az értékesítési áraknál viszont mind a termelők, mind a feldolgozók várják, hogy a nyersanyagok drágulását érvényesíthessék. Az európai gazdaságok újranyitása a vártnál hamarabb kezdődött el, azonban a többletkereslettel nem minden termékpályán indultak emelkedésnek az árak. Az aratás az őszi vetésű növényeknél rendben halad, árpából kifejezetten jó termés várható, továbbá a búza eddigi terméseredményi is bíztatók Magyarországon. A júniusi aszályos időszak miatt a kukorica terméseredményeiben a piac visszaesést vár, a bizalmi indexben ez a várakozás ténylegesen a harmadik negyedben jelenhet meg.

A baromfiágazat a legoptimistább

A fontosabb alágazatok közül kiemelkedő javulást mutat az elmúlt egy évben a baromfihús-termékpálya, a bizalmi alindexe négy negyedév alatt 50%-kal emelkedett. Ennek oka, hogy a lengyelországi madárinfluenza-helyzet miatt az európai piac - főként a csirkehúsnál - keresletivé vált, ami miatt nőttek a termelői és a feldolgozói árak is. Elsőként itt tudták érvényesíteni a gazdálkodók a megnövekedett takarmányárakat.

A kedvező értékesítési árak az olajos magvak esetében is bizakodásra adnak okot. A várhatóan jó terméseredmények ugyan csökkenő árakat feltételeznének a búza esetében, viszont továbbra is a 2020 év végi szinteken mozognak az árutőzsdei jegyzések.

Nem ilyen kedvező a helyzet a többi, állati terméket előállító termékpályán. A tejárak ugyan 5-7%-kal magasabbak a tavalyinál, de a megnövekedett költségszinteket ez a drágulás még nem tükrözi.

Az még a baj, hogy a magyar tejtermelésben van kilogrammonként 20-22 forintnyi támogatás, ami fenntartja a jövedelmezőséget

- mondta Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatója.

A sertéshúsnál a német piaci helyzet alapvetően befolyásolja a hazai folyamatokat. A sertéshúspiac Európában, főként a némileg csökkenő kínai importkereslet miatt túlkínálatos, ez mind a hús, mind pedig az élőállatátvételi árakat nyomás alatt tartja. A tojás alágazatban egy év alatt majdnem 15%-kal csökkent a bizalmi index, az importtöbblet ugyanis lenyomja az árakat.

A világszerte tapasztalható újranyitás miatt a szőlő-bor termékpálya szereplői jóval bizakodóbbak lettek, ugyanakkor az idei terméseredmények a következő hónapokban jelentősen befolyásolhatják a várakozásokat. A gyümölcspiaci szereplők hangulatát alapvetően befolyásolták a tavaszi fagyok, illetve a nyári aszály, a csonthéjas gyümölcsök esetében nem ritka az akár 50-70%-os terméskiesés.

A Takarékbank előrejelzése szerint a magyar agrár-élelmiszeripar idei évét a szeptemberi-októberi fejlemények jelentősen befolyásolhatják. Egyrészt a várakozások szerint a világszerte tapasztalható nyári aszály a kukorica terméseredményeit ronthatja, ami a jelenleginél is magasabb árakat vetít előre. Mivel a kukoricát az ipar is használja (bioetanol, izocukor, takarmány), így az árváltozás több fogyasztói szegmensben is éreztetheti hatását. Emellett a Takarékbank felmérése szerint az egészségügyi veszélyhelyzet alakulása is befolyással lehet az ágazatra. A piaci szereplők kismértékben tartanak a negyedik járványhullámtól, de a hazai magas átoltottság miatt nem számítanak erősebb keresletcsökkenésre.

A nyersanyagpiaci szuperciklus az élelmiszergazdaságot sem kerüli el

Az elemzői előrejelzések konszenzusa szerint a világgazdaságban egy nyersanyagpiaci szuperciklus indul. Ilyen jelenségről akkor beszélnek, ha az árak tartósan, akár egy évtizeden is túl emelkednek számos nyersanyagnál. A pandémia alatti termelésleállások, a kínálati korlátok, a nyitással járó gyors keresletnövekedés, az élénkítő gazdaságpolitikák, a zöldbefektetések erősödése egy új nyersanyagpiaci szuperciklust vetít előre. Ráadásul a szállítási költségek is jelentősen emelkedtek, az International Grain Council (IGC) szállításiköltség-viszonyait tükröző index nyolcéves maximumán van. Az EU zöld célkitűzései miatt drágulnak a szén-dioxid kvóták, amin keresztül a villamosenergia 2022-ig akár 40-60%-kal is drágulhat.

A globalizáció miatt az élelmiszerek a korábbinál jobban kitettek világpiaci nyersanyagárak változásának. Ezért a jelenlegi alapfolyamatok mellett arra is fel kell készülni, hogy a következő években tartósan emelkednek majd az élelmiszerárak.

Ha Kína tüsszent, Európa megfázik

- idézte Héjja Csaba, a Takarékbank Agrár Üzletágának elemzője.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?