Ömlenek a kárbejelentések a hétvégi viharok után: több tízezer hektár érintett

Ömlenek a kárbejelentések a hétvégi viharok után: több tízezer hektár érintett

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetek szélsőséges időjárásának következtében a hatóságokhoz eddig több mint 1300 jégesőkárra és 56 viharkárra vonatkozó kárbejelentés érkezett, ami összesen csaknem 24 ezer hektárt érint. Nagy István agrárminiszter elmondta, a magyar mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer érdemi segítséget nyújt a viharok és jégverések okozta károk utólagos kezelésében, ugyanakkor érdemes minden gazdálkodónak odafigyelnie a határidőkre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A legnagyobb területen, több mint 6.000 hektáron Bács-Kiskun megyében, ezt követően 4.600 hektáron Somogy megyében és 3500 hektárt meghaladóan Csongrád-Csanád megyében tettek a termelők jégesőkár-bejelentést az elmúlt hetekben - írja közleményében az Agrárminisztérium. Viharkár esetében 730 hektárról érkezett jelzés - sorolta a tárcavezető. A legnagyobb területen, több mint 6700 hektáron a kukorica, közel 3700 hektáron a napraforgó, míg 3.000 hektárt meghaladóan az őszi búza károsodott a jégeső miatt. A vihar leginkább a meggy ültetvényeket - 1700 hektáron -, a napraforgót - 150 hektáron-, és az őszi árpát - 140 hektáron- érintette.

Az elmúlt hetek időjárása nem volt kegyes a gazdálkodókhoz. Hiába a megfeszített munka, ha annak gyümölcseit a szélsőséges időjárás következtében nem élvezhetjük - fogalmazott a miniszter. Mint mondta, ebben a helyzetben a gazdáknak az agrárkár-enyhítési rendszer nyújt segítséget. Érdemes figyelni a határidőkre, mert az elmúlt időszakban keletkezett károkat azok bekövetkezésétől számított 15 napon belül lehet bejelenteni a Magyar Államkincstár elektronikus felületén. A káreseménynek azt az időpontot kell tekinteni, amikor a jégeső -, illetve vihar a károsodással érintett területen bekövetkezik.

Nagy István emlékeztetett: a kárenyhítő juttatás akkor vehető igénybe, ha a hozamcsökkenés legalább 30%-os, a termelésiérték-kiesés 15%-os, a kárt szenvedett gazdálkodó az idei évben tagja a kárenyhítési rendszernek, rendelkezik a kormányhivatal által igazolt kárbejelentéssel, a kárenyhítési hozzájárulást határidőben megfizeti, és a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet az idei évi károk összesítése után legkésőbb november 30-ig benyújtja. A magyar mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer érdemi segítséget nyújt a károk utólagos kezelésében. Ezért a tárcavezető arra biztatja a gazdákat, hogy bátran éljenek a biztosított lehetőségekkel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?