Kudarcba fulladtak a tárgyalások: továbbra sincs megállapodás a KAP reformjáról

Kudarcba fulladtak a tárgyalások: továbbra sincs megállapodás a KAP reformjáról

agrarszektor.hu
Nem sikerült megállapodni a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjáról a május végi tárgyalásokon. Az Európai Tanács közeledő álláspontja ellenére az Európai Parlament még zöldebb fordulatot vett, a Bizottság pártatlansága pedig erősen megkérdőjelezhető. Mindez a tárgyalások kudarcához vezetett. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége kiáll a KAP észszerű reformja mellett, és továbbra is a tanácsi álláspont érvényesülését támogatja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Május utolsó napjaiban zajlott le a KAP-reformot érintő, az Európai Bizottság (EB), az Európai Parlament (EP) és az Európai Tanács közötti, úgynevezett szupertrilógus tárgyalás, illetve az uniós tagállamok szakminisztereit magába foglaló Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülés. A portugál elnökség optimista forgatókönyvével szemben nem született megállapodás a KAP reformjáról. A tanácsi álláspont közeledett az EP pozíciójához, ugyanakkor az EP környezet- és klímavédelmi szempontból egy, a korábbinál még ambiciózusabb, a gazdák versenyképességét nagyban rontó javaslattal állt elő, és a KAP stratégiai terveknek az Európai Zöld Megállapodás alapján történő kiigazítását szorgalmazza - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtóközleményében.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Emellett hangot adott olyan irreális elképzeléseknek, hogy például a legkisebb, 5-10 hektárral rendelkező gazdálkodóknak is be kellene tartaniuk a vetésforgóra vagy a nem termő területekre vonatkozó követelményeket. A Bizottság a pártatlan közvetítő szerepe helyett pedig beállt az EP valóságtól elrugaszkodott célkitűzései mögé. Az agrárbiztos ezzel kapcsolatos tevékenységét az európai gazdálkodókat és szövetkezeteket tömörítő Copa-Cogeca is erős kritikával illette. A Mezőgazdasági Különbizottság (SCA) május 31-én egyeztetett a KAP-reform tárgyalások további lépéseiről, a következő Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülést pedig 2021. június 28-29-re tervezik Luxembourgban, amikor a portugál elnökség egy újabb, egyben utolsó kísérletet tehet a megállapodás elérésére az elnökségi féléve alatt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) egyaránt kiáll a KAP észszerű reformja mellett, és továbbra is a tanácsi álláspont érvényesülését támogatja, amely egy sokkal rugalmasabb, a tagállamok sajátosságait is figyelembe vevő megközelítést tartalmaz. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar fenntarthatóvá tételével egyetértünk, ugyanakkor ellenezzük minden olyan szabály bevezetését, amely ellehetetleníti az európai gazdálkodókat. A NAK és a MAGOSZ nem csak a hazai, hanem európai szintű fórumokon is a termelők és feldolgozók érdekeit képviseli, és egyben célja, hogy a trilógus tárgyalások során a tanácsi álláspontot minél inkább tükröző javaslat kerüljön majd az új KAP-jogszabálycsomagba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?