Érdemes-e eredményszorzós alapon értékelni egy mezőgazdasági vállalkozást?

Érdemes-e eredményszorzós alapon értékelni egy mezőgazdasági vállalkozást?

Takarék Agrár24
A cégtranzakciók korát éljük, amelyen még a koronavírus-járvány sem változtatott érdemben: nemcsak a már korábban elhatározott adásvételeket vitték végig a piaci szereplők, hanem újakat is indítottak - és az sem egyértelmű hogy feltétlenül alacsonyabbak lettek az árak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Banki szemmel is nagyon fontos kérdés, hogy milyen szempontok merülnek fel mezőgazdasági vállalkozások értékelése során és kiindulhatunk-e pusztán számviteli adatokból, egyszerű eredményszorzós megközelítésekből?

A cégértékelésnek igen vaskos szakirodalma van, egy blogbejegyzésnek legfeljebb az lehet a célja, hogy felvillantson néhány egyediséget, eltérést jelentő mezőgazdasági vonatkozást. Véleményünk szerint ezek a kérdések leginkább az alábbi témák köré csoportosíthatóak:

Miből származik az agrárvállalkozások értéke, mit áraznak be valójában a vevők?

A cégértékelési módszerek közös pontja, hogy mindegyik valamilyen módon a vállalkozás által megtermelt pénzáramlások jelenértékét veszik figyelembe. Mezőgazdasági vállalkozások esetében a megtermelt eredménynek vannak olyan összetevői, amelyek bármely piaci szereplő számára elérhetőek: a művelt földekre kapott támogatás, az átlagos agrotechnikai tudás mellett realizálható eredmény, vagy a megvásárolt vállalkozásban lévő gépek által elérhető szolgáltatási díjbevétel. A mezőgazdaságra jellemző egyedi, mérlegen kívüli tétel a termőföld bérleti joga - ez a jog valóban értékkel bír, hiszen jelenleg a bérleti díj átlagosan még a területalapú és a zöldítés támogatás összegét sem éri el. Kiemelt fontosságú része éppen ezért a cégtranzakciós szerződési struktúrának a földhasználati jogok közép-, vagy hosszútávú rendezése, valamint az üzleti tervben legalább 5 évre figyelembe vehető földhaszonbérleti díjak meghatározása.

Fentieken túl vannak olyan egyedi eredmény- és értékmeghatározó tényezők is, amelyeket a vevő adottságai fognak meghatározni. Ilyen lehet például a vevőnél a gépek, vagy a már rendelkezésre álló tárolókapacitás jobb kihasználhatósága, a vevő egyedi szakmai és piaci kapcsolatai, a meglévő művelt földekhez való logisztikai illeszkedés (táblák elhelyezkedése), vagy a vevő értékláncához való illeszkedés (példa: saját takarmánykeverő üzem révén a baromfiágazat takarmányköltségei csökkenthetőek). Ezeket nevezik röviden szinergiahatásnak és ebből következően a vételárat mindig az adott vevő szemszögéből kell meghatározni, nincs univerzálisan érvényes, reálisnak tekinthető vételár.

Fontos, hogy nem elég pusztán a megtermelt eredményt (EBITDA-t) nézni, valójában a tulajdonosok számára realizálható pénzáramlás kell, hogy az értékelés alapját képezze. Nézzük, hogy miután elkészítettük a szinergiákat is figyelembe vevő eredménytervet, milyen tényezőkkel kell még számolnunk:

  •  telephelyek, gépek, egyéb tárgyi eszközök állapota, szükséges pótló beruházási igény,
  • adósságszolgálat,
  • a vállalkozás által tartósan lekötött forgóeszközigény.

Érdemes-e csak a számviteli eredményt alapul venni?

A rövid válasz az, hogy nem: a megalapozott összkép érdekében mezőgazdasági vállalkozások esetében lényeges a családi holding működésének megértése és a csoporttagoknál lecsapódó tényleges eredmény számbavétele. Sok esetben a cégcsoport eredményének jelentős hányada a kapcsolódó egyéni vállalkozásoknál csapódik le, ilyenkor a bevallások részben az adózási szabályok miatt is, nem tükrözik pontosan a ténylegesen elért eredményt. Sok esetben egy csoportszintű, a termelési naturáliák alapján történő megalapozott becslés jobb eredményt ad, mint pusztán a beszámolókban látható eredménysorok konszolidálása. Nem is beszélve arról, hogy a vevő már meglévő működéséhez történő illesztés, a szinergiák számbavétele mindenképpen mély szakértői vizsgálatot igényel.

Szinkronban mozognak-e a földárak és az agrárcégek értéke?

A termőföld háttér az egyik legfontosabb, de nem az egyetlen meghatározója egy szántóföldi növénytermesztés fókuszú agrárvállalkozás értékének. Sok esetben az eladó mégis a művelt földterület mérete alapján állapítja meg az elvárt árszintet, szinte egy földtranzakciót beárazva, holott a földek tulajdonjoga a magánszemélyek tulajdonában marad. Eredményalapon vizsgálva, a földhaszonbérleti díjak a földárakkal alapvetően együtt mozogva, minden évben emelkednek, ugyanakkor az agrárvállalkozások által elért összes eredmény (a Mezőgazdasági Számlarendszer alapján) az elmúlt években lényegében stagnált. Ennek oka, hogy a teljes bruttó jövedelem sem nő számottevően, de ennek a "tortának" részbeni újraelosztása történt meg egyrészt a munkavállalók, másrészt a földtulajdonosok javára. Ebből eredően az agrárcégek értéknövekedése (ha egyáltalán növekszik) valamelyest el kell hogy maradjon a földárak emelkedésétől.

Talán ennyi is elég lehet annak éreztetésére - válaszolva is a címben feltett, leegyszerűsített kérdésre - hogy nem, az agrárvállalkozások értékelésénél pusztán a számviteli eredményből kiinduló leegyszerűsített módszerek önmagában nem alkalmazhatóak. Ennek legfőbb oka abban rejlik, hogy egyrészt a termelési tényezők és a megtermelt eredmény is szinte mindig több gazdasági entitásban - beleértve magánszemélyeket is - jelenik meg, másrészt maga az eredmény is kevéssé transzparens. Emellett kiemelendő, hogy igen jelentős a vevő meglévő tevékenységével összefüggő szinergiahatások szerepe is.

Írta: Fazakas Péter - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?