Igazi horror: milliárdos károkat okozott a felelőtlenség a magyar erdőkben

Igazi horror: milliárdos károkat okozott a felelőtlenség a magyar erdőkben

agrarszektor.hu
A 2019-2020-as vadászati idényben 16 ezer nagyvad pusztult el gázolás miatt Magyarországon. Elsősorban nagyvadak esnek áldozatul, de az apróvadak is nagy számban pusztulnak el a gázolások miatt a magyar közutakon, mondta az InfoRádiónak Méhes Dóra, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) szóvivője. A szakember hozzátette, hogy ezek a balesetek milliárdos kárral járnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Méhes Dóra elmondta, hogy a Soproni Egyetemnek van egy statisztikája, amely alapján az ütközések következtében elhunyt vadállatok fele nagyvad, a számuk mintegy hatezer volt az elmúlt vadászidényben. Közel 10 ezer róka, 4 és fél ezer borz és közel 450 vidra lett ilyen ütközések áldozata, írta meg az Infostart. Ha ezek értékét nézi az ember, akkor elmondható, több mint 1,1 milliárd kár keletkezett a vadállományban, ecsetelte az OMVK szóvivője. A vadgázolások gyakoriságáról, a balesetek elkerüléséről, illetve ezek bekövetkezte után a teendőkről az Agrárszektor is beszámolt a közelmúltban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha valaki vadat lát az út mentén, akkor lassítania kell, vagy ha nagyvadról van szó teljesen megállni. Ha megtörténik a baj és a kocsi elé ugrik az állat vészfékezés szükséges, de semmiképpen sem szabad félrerántani a kormányt. A vadgázolás közúti balesetnek számít, így az ütközés után mindenképpen rendőrt kell hívni, sorolta a teendőket Méhes Dóra. A szóvivő azt is hozzátette, hogy az elütött vadat tilos hazavinni, mert ez lopásnak számít. Méhes Dóra arról is beszélt, hogy ha az ütközéskor a vad nem pusztult el, semmikép sem szabad a közelébe menni, mert a sérült, rémült állat veszélyes lehet.

Nem szabad elvinni a helyszínről a vadat. A területileg illetékes vadászatra jogosultak kiértesítése megtörténik a rendőrségen keresztül. A vad állami tulajdon, mondta Székely István, az OMVK ügyvédje. A szakember kifejtette, hogy egy vadgázolás bonyolult peres eljárássá is fajulhat, ökölszabályként annyi mondható el, hogy a vadveszélyt jelző tábla és az autós vezetési stílusa perdöntő lehet.

Felróható magatartás lehet a vadászatra jogosult oldaláról az, ha egy évszázados vadváltó keresztezi a közutat, vagy pedig olyanok a körülmények, hogy a vadak folyamatosan mozognak az út egyik oldaláról a másikra, és nincs kint a vadveszélyre figyelmeztető tábla. Ha nincs kint, a vadászatra jogosult felel az autóban okozott kárért, és viseli a vadban keletkezett kárt is. Ha viszont kint van a tábla, és az autós még túl gyorsan is hajt, akkor az autós felelhet, mondta el Székely István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?