Így látja a magyar szakember: a 2021-es év sokkal nehezebb lesz, mint a 2020-as volt

Így látja a magyar szakember: a 2021-es év sokkal nehezebb lesz, mint a 2020-as volt

agrarszektor.hu
Az idén a koronavírus-járvány jelentősen nehezítette az agrárvállalatok tevékenyégét is, de fel kell készülni arra, hogy a 2021-es év sokkal nehezebb lesz, mint a 2020-as volt - mondta Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója az Agrárszektor 2020 Konferencián. Hozzátette, habár idén a növénytermesztés az aszály ellenére is jól teljesített Magyarországon, az állattenyésztésnek nehéz éve volt, 2021 pedig valószínűleg még komolyabb kihívásokat tartogat az ágazat számára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az utóbbi időszakban cégvásárlásokkal folyamatosan bővült a Talentishez tartozó agrártársaságok száma, a Talentis Agro Holding esetén jelenleg 40 jogi személy van bevonva a konszolidációba, amelyből 15 olyan cég, amelynek földterülete is van, vagy pedig állattartással foglalkozik - tájékoztatott Makai Szabolcs az Agrárszektor 2020 Konferencián. 

A jövőben természetesen nyitott szemmel járunk, konkrét nevet nem tudok most mondani, aki még a holdingban lesz majd, célunk továbbra is az, hogy hatékonyan működjünk és kiváló alapanyagot termeljünk.

A Talentishez tartozó cégek döntően mezőgazdasági tevékenységekkel foglalkoznak. A stratégiai célkitűzés meghatározásakor három fő ágazatot emelt ki a holding, a fő ágazat a növénytermesztés, ezt követi a szarvasmarha-ágazat, majd a tojótyúk és a tojás biznisz. Emellett a mostani új akvizícióval, a Szarvasi Agrár Zrt.-vel jött egy sajtüzem is a portfólióba. 

Mi nem tervezzük azt, hogy az élelmiszeripar felé nyitunk, mert az egy másik kategória

- emelte ki a szakember.

Idén a koronavírus-járvány jelentősen nehezítette az agrárvállalatok tevékenyégét is. A Talentishez tartozó cégeknek előreláthatóan idén jobb lesz az eredménye, mint a 2019-es évben volt, ugyanakkor, ha nincs a járvány, akkor valószínűleg jobban zárta volna a cég az esztendőt - tudtuk meg Makai Szabolcstól. Hangsúlyozta, habár idén Magyarország egész területén pusztított az aszály, a növénytermesztés ennek ellenére is jól teljesített, a termésátlagok és az árak is kedvezően alakultak, elmondható tehát, hogy a Talentis Agro Zrt.-nél a 2020-as év zászlóshajója ez az ágazat volt. A szakember szerint ugyanakkor fel kell készülni arra, hogy a 2021-es év sokkal nehezebb lesz, mint a 2020-as volt, hiszen ha belegondolunk, már most egekben vannak a takarmányárak, valószínűleg jóval drágább lesz a hús vagy akár a tej előállítása, nem beszélve az alacsony sertésárakról, ez mind azt vetíti elő, hogy jövőre is kihívásokkal teli évre készülhet az állattenyésztés.  

Természetesen ez alakulhat másként is, ha változik a koronavírus-helyzet, mert akkor valószínű, hogy az élelmiszerárak és az alapanyagárak is felmennek majd, viszont ha ez így is lesz, akkor csak az év második felében várható

 - közölte Makai Szabolcs. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?