Makro adatok a gazda szemével: A millió dolláros kérdés - mekkora pénzek forognak a hazai mezőgazdaságban?

Makro adatok a gazda szemével: A millió dolláros kérdés - mekkora pénzek forognak a hazai mezőgazdaságban?

Takarék Agrár24
Az Európai Uniós csatlakozás óta a mezőgazdaság által előállított jövedelmek trendszerűen növekednek - nézzük meg, milyen összegekről is beszélünk itt, az értéklánc mely szereplőinek javul s kiknek romlik a pozíciója és mire számíthatunk az előttünk álló években?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Vajon mekkora pénzek forognak a hazai mezőgazdaságban? Az értéklánc mely szereplőinek javul s kiknek romlik a pozíciója? Mire számíthatunk az előttünk álló években?

  • A hazai mezőgazdasági vállalkozások jövedelme a KSH Mezőgazdasági Számlarendszere alapján évi 700-720 milliárd forint, ebből 400-450 milliárd forint (arányaiban kb. 60%) támogatás.
  • A támogatások aránya magas, de a hazai mezőgazdaság fejlődését jelzi, hogy az elmúlt 5-6 évben már támogatások nélkül is meglehetősen stabil, 260-300 milliárd Ft közötti jövedelmet termelt az ágazat (KSH).

Amikor egy ágazat jövedelemtermelő képességét vizsgáljuk, figyelembe kell vennünk, hogy a megtermelt összes jövedelem egy bizonyos arányban megoszlik az egyes erőforrások tulajdonosai között. A mezőgazdaságban legfontosabb erőforrások a munkaerő és a bérelt termőföld (illetve más ingatlanok, továbbá a gépek), továbbá az idegen forrás (banki finanszírozás) költsége - a fennmaradó összeg marad az agrárvállalkozónál.

 

*Termelési tényezők jövedelme, forrás: KSH 
**A termelési tényezők jövedelmének megoszlása az erőforrások tulajdonosai szerint, forrás: KSH

A mezőgazdaság által megtermelt bruttó jövedelemből egyre növekvő hányad jut a munkavállalóknak, vagyis egy növekvő "tortából" részesednek egyre nagyobb arányban. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy 2011 és 2019 között a kifizetett összes munkabér közel megduplázódott, amely 8-9% éves átlagos növekedést jelentett abban az időszakban. Ugyancsak trendszerű javulást mutat a földtulajdonosok pozíciója, amit a földhaszonbérleti díjak folyamatos növekedése is visszatükröz. Ez nem is meglepő, hiszen a földárak is növekednek, a bérleti díjak lényegében ezt követik le. Ami marad: a vállalkozói jövedelem - arányaiban egyre kevesebb, összegszerűen lényegében változatlan, a már említett 700-720 milliárd forint évente.

Az alábbi táblázatban röviden összefoglaltuk, mire számíthatunk agrárvállalkozóként a következő években:

 

  • a mezőgazdaság bevételeiben további növekedésre számítunk, részben a fokozatosan tovább javuló hatékonyságnak köszönhetően, részben az infláció ill. az EUR/HUF árfolyamalakulás miatt
  • a támogatások a következő 7 éves ciklusban biztosan csökkenni fognak - a folyó támogatásoknál kevésbé, a Vidékfejlesztési Programban jelentősebb mértékben
  • az anyagköltségek és a munkaerőköltségek növekedése folytatódik, ha kisebb mértékben is, mint korábban
  • a vállalkozói jövedelem eddigi stagnálása kismértékű csökkenésbe válthat

Következtetésünk egyértelmű: a kieső támogatásokat és a növekvő költségeket, a torta átrendeződését az agrárvállalkozásoknak hatékonyságjavítással kell pótolniuk. Egyébként véleményünk szerint ebben a magyar mezőgazdaság, ha kis lépésekkel is, de láthatóan halad előre - hogy ebben miként tudunk továbblépni, erről is írtunk korábban egyebek mellett az "Amit mérünk, az javul" című bejegyzésünkben.

 

Írta: Fazakas Péter - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?