Nyílnak a pénzcsapok: milliárdokat osztanak szét a magyar gazdák között

Nyílnak a pénzcsapok: milliárdokat osztanak szét a magyar gazdák között

MTI
Október 16-tól megindul az agrártámogatások előlegfizetése - jelentette be az agrárminiszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István hangsúlyozta: a közös agrárpolitika keretében négy nagy támogatási jogcímcsoporton - a közvetlen támogatások, a Vidékfejlesztési Program pályázatai, a nemzeti támogatások és a piaci támogatások csoportján - keresztül a magyar agrárium évente átlagosan 700 milliárd forint támogatásban részesül, a tavalyi kifizetések elérték a 793 milliárd forintot. Az idén a gazdálkodók 169 ezer egységes kérelmet nyújtottak be, ötmillió hektár mezőgazdasági területre. Ezekből három nagy támogatási forma esetében fizetnek előleget az egységes kérelmekben jelzett támogatási igények után - mondta a miniszter.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Az előleg mértéke a közvetlen támogatásoknál kérelmenként maximum 70 százalék, a területalapú vidékfejlesztési támogatásoknál - mint például az agrár-környezetgazdálkodási intézkedés vagy az ökológiai gazdálkodásra történő átállás támogatása - maximum 85 százalék lehet - ismertette. A gazdálkodók által idén benyújtott egységes kérelmekre a Magyar Államkincstáron keresztül - az előleget és az előlegfizetés lezárulta után november 1-jét követően fizethető részfizetéseket is beleszámítva - még 290 milliárd forintot fizetnek ki - emelte ki. Ebből a tervek szerint több mint 232,5 milliárd forint a közvetlen támogatásokhoz, 37,5 milliárd forint a területalapú vidékfejlesztési támogatásokhoz, 15,5 milliárd forint pedig olyan nemzeti agrártámogatásokhoz kapcsolódik, mint például az állattartók átmeneti nemzeti támogatása, ötmilliárd forintot pedig már kifizettek az uniós krízistartalék maradványából. Nagy István közölte: az előlegfizetés fő célja, az őszi munkák zavartalan elvégzésének, a termelők pénzügyi stabilitásának, likviditásának biztosítása. A miniszter szerint prioritást élvez, hogy minél több termelő részesülhessen előrehozott kifizetésben, és minden jogcímen elinduljon az utalás, amelyen arra van lehetőség. Megjegyezte: a területalapú támogatásokon túl egyes kulcságazatokat célzottan segítő támogatások - mint például a tejelő tehenek vagy az anyajuhok után kapható támogatások - kifizetését is megkezdik. 

Mészáros József, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke elmondta: az előlegkifizetéseket a kisebb ügyfelekkel kezdik. Kiemelte: 7800 levelet küldtek ki az egységes kérelmekkel kapcsolatosan pontosításért, a MÁK elnöke azt kérte, hogy a megszólított gazdák minél gyorsabban válaszoljanak ezekre a mihamarabbi kifizetés érdekében. A MÁK 2016-tól előzetes elbírálással is segíti a gazdákat, hogy mindenki pontosan tudja, mire számíthat - emlékeztetett Mészáros József. Azt is kérte a gazdáktól, hogy a kérelmeket elektronikusan adják be, mert így gyorsabb a feldolgozás, és a gazdák is gyorsabban jutnak a pénzükhöz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?