Gigaberuházás: Magyarország legnagyobb élelmiszeripari fejlesztése indult el Bükön

Gigaberuházás: Magyarország legnagyobb élelmiszeripari fejlesztése indult el Bükön

agrarszektor.hu
Közel 50 milliárd forint értékű beruházás veszi kezdetét a Nestlé Hungária büki gyártóközpontjában, amely a világ több mint 50 országát látja el állateledellel. A modern magyar piacgazdaság egyik legnagyobb, a pandémia miatt kialakult válsághelyzet ellenére megvalósuló élelmiszer-feldolgozóipari beruházása 160 új munkahelyet is jelent majd a térségben, miközben tovább erősíti a magyar nemzetgazdaság regionális teljesítményét. Az ünnepélyes alapkőletételen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, tudhattuk meg a Nestlé Hungária közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2010 és 2019 között több lépcsőben végrehajtott kapacitásbővítések hatására több mint félezer új munkahelyet teremtett Bükön a Nestlé Hungária, összességében 43 milliárd forintnyi beruházott összeggel, aminek eredményeként a büki gyár lett az egyik legnagyobb és legjelentősebb állateledel gyár Európában. Bükön mára jelentős részben automatizált gyártósorok működnek, a világviszonylatban is egyedülálló technológia részeként közel 50 robot teljesít szolgálatot. A termelés 85%-át exportálják, így a Nestlé PURINA több mint 400 milliárd forint értékű állateledelt juttatott el Bükről az elmúlt tíz évben a világ 50-nél is több országának piacaira. A legutóbbi, alig három évvel ezelőtti büki Nestlé beruházás során, a mintegy 20 milliárd forintból felépített új üzemmel Magyarország lett a Nestlé állateledel-gyártásának kelet-közép-európai központja.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!
A mostani, 140 millió eurós, vagyis 50 milliárd forintos fejlesztéssel újabb fejezetet nyitunk cégünk történetében, mely nem csak a Nestlé Hungária eddigi legnagyobb beruházása lesz, de a hazai élelmiszeripari beruházások közül is kiemelkedik

- mondta Noszek Péter, a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatója.

A hazai modern piacgazdaság élelmiszer-feldolgozóiparának legnagyobb beruházásával a büki állateledel gyár kapacitása újabb 30%-kal nő, ezáltal az egység nem csupán a globális cégcsoporton belül erősíti tovább pozícióját, hanem nemzetgazdasági hozzájárulása is emelkedni fog. A bővítést követően a büki gyár kapacitása a napi 5 millió termék előállítását is meghaladhatja, így naponta több mint 70 kamion mennyiségű állateledel kelhet útnak Európa szinte minden országába, Észak-Afrikába, a Közel- és a Távol-Keletre, Ausztráliába és Új-Zélandra. A most induló fejlesztésnek köszönhetően 160 új munkahely jön létre és 33 ezer négyzetméternyi új épülettel bővül az üzem, amivel a büki állateledel gyár a nyugat-magyarországi régió egyik legnagyobb termelőegységévé is válik.

Örömmel köszöntöm a közelmúltban, összesen 843 millió forintos beruházással felfejlesztett ipari parkunk első lakóját, a Nestlé Purina állateledel gyárának új beruházását" - mondta Dr. Németh Sándor, Bük város polgármestere.

A polgármester hozzátette, hogy az állateledel gyár nem csupán a térség munkavállalóinak jelent munkahelyeket, hanem valódi piacra jutási esélyt ad a mezőgazdasági vállalkozóknak, akik a Nestlé szigorú minőségbiztosítási elvárásaihoz igazodva képessé válnak rá, hogy a helyben megtermelt élelmiszeripari alapanyagokat más gyártóknak is értékesítsék. Noszek Péter ügyvezető háláját fejezte ki Bük város önkormányzatának, amiért az elmúlt években meghozott vállalkozásbarát döntéseivel, és a beruházáshoz alkalmas, fejlett infrastruktúrával rendelkező iparterület kialakításával járult hozzá ahhoz, hogy a Nestlé Hungária Bükön folytathatja bővítéseit.

(A cikkben felhasznált képek a Nestlé Hungária tulajdonát képzik.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?