Itt áll feketén-fehéren: így teljesített valójában a magyar agrárium az elmúlt 11 évben

Itt áll feketén-fehéren: így teljesített valójában a magyar agrárium az elmúlt 11 évben

agrarszektor.hu
Az elmúlt hónapokban felértékelődött a mezőgazdaság szerepe: előbb a koronavírus-járvány, majd pedig az orosz-ukrán háború miatt kialakult gazdasági krízis is rávilágított az ágazat stratégiai fontosságára. Az élelmiszerválság kialakulásának kockázata miatt ugyanis nagyobb figyelmet kapott az önellátás fontossága, valamint a termelékenység javítása.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdaság Magyarország természeti adottságainak köszönhetően alapvető szerepet tölt be az ország gazdaságában. Az ágazatnak nemcsak a foglalkoztatás terén meghatározó a jelentősége, de a fenntarthatóság biztosításában is, továbbá alapvető beszállító az élelmiszeriparban - írta meg a Magyar Nemzet az Állami Számvevőszék elemzése alapján. A szakemberek szerint Magyarországon a mezőgazdaság súlya, illetve részesedési aránya a bruttó hozzáadott értékben magasnak mondható az európai uniós átlaghoz képest. Az elmúlt évtizedben - 2010 és 2020 között - az agrárium folyóáron számított bruttó hozzáadott értéke 95,7%-kal emelkedett, a 2010. évi 833,9 milliárd forintról 2020-ra 1632,1 milliárd forintra nőtt, miközben a nemzetgazdasági szintű bruttó hozzáadott érték 75%-os növekedést ért el. Az ágazat ennek ellenére csupán kevéssé tudott hozzájárulni a gazdasági növekedéshez.

Az ÁSZ elemzése szerint az ágazat munkaerő-termelékenysége az elmúlt évtizedben megduplázódott, de még így is csak az EU27 átlagának 60,2%-át érte el 2020-ban. A termelékenységi mutatók növekedése mögött a gazdaságosabb termelési lehetőségeket biztosító birtokkoncentráció, a támogatásoknak és a kedvező mezőgazdasági hitellehetőségeknek köszönhető technológiai fejlesztések, továbbá az öntözéses gazdálkodás kiterjesztése állt. A gazdálkodók jövedelmének biztos forrásául szolgáló uniós és nemzeti földalapú támogatások nagyságrendje 2010-ről 2020-ra másfélszeresére emelkedett. 2020-ban a koronavírus-járvány erőteljes csökkenést idézett elő az ágazat munkaerő-termelékenységében, ám 2021-ben ez növekedésbe fordult át. Magyarországon az uniós átlagnál jóval magasabb emelkedés volt tapasztalható, amely ezen a téren az EU27-ek ötödik legjobb eredményét hozta, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a támogatások közül a legjelentősebb arányt képviselő egységes területalapú támogatás önmagában nem segíti a kibocsátás ösztönzését, mert nem követel meg semmilyen fejlesztést a gazdáktól. Jó hír ugyanakkor, hogy a 2021-2027. évekre kidolgozott közös agrárpolitika már biztosítja a mezőgazdasági termelők számára, hogy szélesebb körben alkalmazhassák a precíziós gazdálkodási technológiákat, így kevesebb erőforrás felhasználásával többet termelhessenek, csökkentve egyúttal a környezeti hatásokat.

A beruházások nagyot nőttek az elmúlt években is. Az ÁSZ elemzése szerint 2017 és 2020 között a nemzetgazdasági beruházások értéke közel 60%-kal nőtt, ettől nem sokkal maradt el az agrárium. Ebben az időszakban a mezőgazdasági beruházások volumene 52,3%-kal emelkedett. A beruházások volumenének növekedése a célzott agrártámogatásokon túl annak volt köszönhető, hogy kedvezőbb hitelfeltételek alakultak ki a nemzetgazdaságban, amivel a mezőgazdasági vállalkozók is egyre nagyobb mértékben éltek.

2015 és 2020 között folyamatosan nőtt az agrártermékek exportja és importja. Magyarország ebben az időszakban a legnagyobb értékben gabonaféléket, húst és húskészítményeket, takarmányt, zöldség- és gyümölcsféléket, valamint olajos magvakat exportált. A mezőgazdaság külkereskedelmi egyenlege 2015 és 2020 között 816 és 991 milliárd forint közötti pozitív egyenleget mutatott. Az elemzés azonban rámutatott arra is, hogy az exportban lényegesen alacsonyabb volt a feldolgozottság aránya, mint az importban. Miközben Magyarország az alapvető élelmiszerek tekintetében önellátó, addig a gépek, műtrágya, valamint növényvédőszerek esetében a hazai önellátottság szintje sérülékenységet jelent a kibocsátás növelése tekintetében.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?