Óriási előrelépés történt a tűzifa értékesítési nehézségek leküzdésében

Óriási előrelépés történt a tűzifa értékesítési nehézségek leküzdésében

agrarszektor.hu
2020. július 31-én jelent meg a belügyminiszter által meghirdetett, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásának 2020. évi támogatásáról szóló pályázati kiírás. A program még 2011-ben indult, abból a célból, hogy a legrászorultabb családok átmeneti, kiegészítő támogatáshoz jussanak, csökkenjen a háztartások tüzelőanyag- költsége, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Viszont a pályázat meghirdetése a másik oldalnak, azaz az érintett erdőgazdálkodóknak is segítséget jelenthet az elmúlt két évben jelentkező fapiaci zavarok, majd a koronavírus-járvány miatt felerősödő tűzifa értékesítési problémák enyhítésére, hiszen a pályázat kedvezményezettjei számára szigorú előírás, hogy a megvásárolt, tüzelésre szánt faanyag csak a jogszerűen bejegyzett erdőgazdálkodóktól származhat, írta meg a NAK. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az elmúlt két évben csökkent a tűzifa-felhasználás, az enyhe telek miatt a lakosság is kevesebb tűzifát vásárolt, illetve az erőművek faanyag szükséglete megcsappant. Ez a hazai fakészletek megnövekedését, a termelések visszafogását, továbbá a faárak csökkenését eredményezte.

Ilyen helyzetben érték az ágazatot a koronavírus-járvány miatti globális veszélyhelyzeti intézkedések, amelyek a tavaszi fakitermelési szezon utolsó harmadát már jelentősen érintették. Ezek következtében az erdőgazdálkodók számára elérhető hazai és uniós fapiacok egyik pillanatról a másikra szinte összeomlottak. Azóta több kezdeményezés indult a probléma kezelésére, mint például a korai tűzifa-vásárlás előnyeinek népszerűsítése, vagy a tisztességes piaci magatartást célzó, és hatékony tűzifa hirdetést, illetve keresést biztosító online alkalmazás, a Tűzifát okosan útnak indítása, de igazán eredményesnek a 2020. évi Szociális Tűzifa Program elindítása, illetve kiszélesítése tekinthető. Az idei évben erre a célra 5 milliárd Ft-ot biztosít a költségvetés.

A vissza nem térítendő támogatásra a Belügyminisztérium 2020. január 1-jei adatai alapján az 5000 fő lakosságszámot meg nem haladó települési önkormányzat pályázhat. Az önkormányzatnak adható támogatás mértéke a település - a kedvezményezettek települések besorolásáról és a besorolás feltételrendszeréről szóló 105/2015 (IV.23.) Korm. rendelet 2. mellékletében meghatározott - besorolásától függ.

Eszerint az igényelhető támogatás összege:

a jelentős munkanélküliséggel sújtott települési önkormányzatok esetében:

  • kemény lombos fafajnál 16 000 Ft/erdei m+áfa,
  • lágy lombos fafajnál 10.000 Ft/erdei m3 + áfa,
  • szénre vonatkozóan pedig 3000 Ft/q+áfa,

a többi kedvezményezett önkormányzat esetében:

  • kemény lombos fafajnál 15 000/Ft erdei m3+ áfa,
  • lágy lombos fafajnál 9000 FT/erdei m3+áfa,
  • szénre vonatkozóan 2500 Ft/q+áfa.

Utóbbinál kötelező a támogatáson felül 1000 Ft/erdei m3 + áfa, illetve 500 Ft/ q + áfa önrész vállalása.

A kedvezményezett önkormányzatok kemény lombos tűzifából maximum 2 m3/ ellátott mennyiséget, lágy lombosból pedig 3 m3/ ellátott mennyiséget igényelhetnek. Barnakőszén esetén a limit 6 q/ ellátott. Viszont egy önkormányzat csak egy fajta tüzelőanyag megvásárolására pályázhat és azt csak egy alkalommal nyújthatja be.

A pályázatok kizárólag elektronikusan adhatók be, 2020. augusztus 31-ig. A belügyminiszter a beérkezést követő 15 napon belül, de lekésőbb 2020. szeptember 30-ig dönt a pályázatokról.

A kedvezményezettek csak az erdészeti hatóságok által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól vásárolhatják meg az átlagosan 100 cm hosszú, 5-35 cm átmérőjű tűzifát. (Kemény lombos tűzifa esetén, a megvásárolt mennyiség legfeljebb 5%-a lehet nem kemény lombos fafajú.) A tűzifa szállításának igazolásához természetesen szállítójegy szükséges. A barnakőszén átlagos nagysága 20-40 mm átmérő közé kell, hogy essen.

Az önkormányzat a támogatott mennyiségnél többet is megvásárolhat a tűzifából vagy a szénből, ha a meghatározott követelményeknek megfelelő tüzelőanyagot a pályázati kiírásban rögzített árnál kedvezőbb feltételekkel tudja megvenni. Ha ÁFA körön kívül eső eladótól történik a beszerzés, úgy a támogatás felhasználása során kizárólag a nettó támogatási összeg vehető figyelembe.

A támogatásból vásárolt tüzelőanyagot a kedvezményezett önkormányzat 2021. február 15-ig osztja ki a rászorulóknak. A pályázat teljes szövege ezen a linken olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?