Durván megszorongatta a magyar húspiacot a koronavírus-járvány

Durván megszorongatta a magyar húspiacot a koronavírus-járvány

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány a húspiacot is megszorongatta. A vendéglátóipar leállása miatt csökkentek a húspiac árai, mondta Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke, a NAK alelnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Éder Tamás szerint idei év még jól indult, az elemelkedő bérek és a bővülő fogyasztás stabilizálta a korábbi években a felvásárlási árakat is, ám a fertőzés terjedésével a turizmus, a vendéglátás, a közétkeztetés leállásával a legnagyobb felvásárolók tavaszra eltűntek a piacról, ráadásul épp akkor, amikor az exportlehetősségek is beszűkültek, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Online agrárkonferenciát szervez május 28-án a Portfolio gazdasági portál a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásairól. Az eseményen megtudhatja, milyen állapotban kerül ki a magyar agrárium a világjárvány miatti sokkból, és milyen támogatási, szabályozási, piaci változások történtek, illetve várhatók az ágazatban. Ha naprakészen szeretne tájékozódni a kialakult rendkívüli helyzetr?l, vegyen részt online agrárkonferenciánkon május 28-án!

Éder Tamás beszélt arról is, hogy a legnagyobb problémát a sertéshús- és baromfihús-ágazatban okozta a koronavírus-járvány. Mindkettőben kettős vírushatás volt érzékelhető, hiszen a sertések esetében az afrikai sertéspestis a világpiacot is jelentősen befolyásoló módon Kínában is súlyos válságot okozott, illetve a baromfikat is érintette egy komolyabb vírus. Tehát, már komoly problémákkal küzdő ágazatot talált meg a koronavírus okozta gazdasági hatás. A NAK alelnöke azt is hozzátette, a koronavírus-járvány következtében több mint 100 forinttal is csökkent az élő állat ára.

A Hússzövetség elnöke kitért arra is, hogy a húságazatban a tenyésztőnek és a feldolgozóiparnak ellentétes érdekeik vannak. Hozzátette, a tenyésztők akkor örülnek, amikor jó áron tudják eladni az élő állataikat, azonban ez bizonyos esetekben a húsiparnak jelentős problémát jelent mindaddig, amíg a plusz költséget át nem tudja adni a fogyasztónak. Arra is kitért, hogy az elmúlt két hét ismét változást eredményezett a piacon annak köszönhetően, hogy Európa-szerte kezdtek megnyitni a vendéglátóegységek. Hozzátette, ennek következtében a korábban az európai uniós piacon szinte folyamatos élőállatár-esés megállt és lassan emelkedés is kezdődik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?